Topp-politiker tatt med arbeidsbuksa nede

Bydelsordfører og butikkeier Einar Kaarbø i Bergen mente han hadde sitt på det tørre da LOs sommerpatrulje oppsøkte butikken hans. Det viste seg at han var en av mange arbeidsgivere som ikke har skrevet arbeidskontrakt med sine unge ansatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her er dine rettigheter

- Her har alle ansatte arbeidskontrakter, smilte den høyt profilerte lokalpolitikeren da sommerpatruljen og lokalavisa BA kom på besøk. Men en rask sjekk med de ansatte viste at ingen på Rema 1000 på Ulset i Bergen hadde så mye som sett noen kontrakt.

- Alle har kontrakter. Det pålegger både norsk lov og Rema-kjeden meg, sa Kaarbø da BA dukket opp.

To minutter senere kunne Torbjørn Brox Rognmo (19) på lageret fortelle noe helt annet.

- Dette er ille, sier Christopher Beckham fra LOs Sommerpatrulje til BA.

- Og det blir kanskje ekstra ille fordi dette er en profilert politiker som burde vite hvilke regler han har å holde seg til, fortsetter Beckham.

Lokalpolitikeren har fått en ukes frist på å ordne opp. Hvis ikke varsler LO Arbeidstilsynet.

Regner med grove overtramp

Men Kaarbø er ikke alene om å «glemme» å skrive kontrakt med sine unge ansatte. Spesielt er ungdom med sommerjobb utsatt for arbeidsgivere som ikke er klar over reglene, eller som ønsker å unngå dem.

- Heldigvis har vi ikke sett noen grove eksempler så langt i år. Men så har vi bare patruljert i en uke, sier ungdomssekretær Kine Smith Larsen i LO til Dagbladet.no.

- Jeg regner dessverre med at det kommer saker seinere, fortsetter Smith Larsen som har rapporter fra tidligere somre å vise til.

Leter i søpla etter mat

Og de er ikke hyggelig lesning. Enkelte eksempler er så graverende at arbeidsforholdene kan gå på helsa løs for unge arbeidstagere:

- Ungdom lokkes av fint vær og urørt natur, og reiser til seters om sommeren. De loves kost og losji, men lønna er ofte dårlig, og ungdommene må ofte jobbe både tidligere og seinere på døgnet enn det loven tillater.

- I de mest graverende tilfellene har det hendt at det kommer flere besøkende på setra enn det som er beregnet gjennom sommeren, med det resultat at det ikke blir nok mat til ungdommene som jobber der. Det har hendt at unge arbeidstagere har vært tvunget til å lete i søpla etter mat, sier Smith Larsen.

Barnearbeid?

Barn under 13 år har ikke lov til å ta lønna arbeid utenfor hjemmet, ifølge internasjonale avtaler Norge har vært med på å lage. Likevel gikk en av fjorårets største sommerdebatter på nettopp dette.

- De verste tilfellene vi kommer over, er saker vi må overlate til barnevernet. Det hender jeg griner over det jeg ser. En gang kom vi over ei fem år gammel jente som satt aleine langs E 18 og solgte jordbær i tolv timer i strekk, sier ungdomssekretæren.

Anmeldte pappa

Smith Larsen understreker viktigheten av kontrakter også i familiebedrifter. Så slipper man ubehageligheter.

- I fjor var det ei ung jente i Møre og Romsdal som anmeldte sin egen far etter uenigheter om arbeidstid, forteller hun.

Men Smith Larsen kan også fortelle om en ny, positiv trend. Stadig flere arbeidsgivere har nemlig tatt kontakt med LOs Sommerpatrulje i år for å få veiledning i utformingen av vikarkontrakter.

- Arbeidsgiverne vet etter hvert at like sikkert som sommeren kommer, så kommer også vi på besøk. Og da er det best å ha arbeidsforholdene i orden, sier Kine Smith Larsen.