Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trumps innreiseforbud:

Topp-republikanere går i strupen på Trump: - Kan gjøre mer for å rekruttere terrorister, enn for å forbedre vår sikkerhet

- De prøver alltid å starte tredje verdenskrig, svarer Trump.

FORDØMMER INNREISEFORBUD: To av Trumps argeste kritikere i det republikanske partiet, senatorene John McCain og Lindsey Graham, fordømmer Trumps beslutning om innreiseforbud for statsborgere fra Syria, Irak, Jemen, Sudan, Iran, Somalia og Libya og sier det vil skade USAs kamp mot terrorisme. Foto: Tom Williams / CQ Roll Call / NTB Scanpix
FORDØMMER INNREISEFORBUD: To av Trumps argeste kritikere i det republikanske partiet, senatorene John McCain og Lindsey Graham, fordømmer Trumps beslutning om innreiseforbud for statsborgere fra Syria, Irak, Jemen, Sudan, Iran, Somalia og Libya og sier det vil skade USAs kamp mot terrorisme. Foto: Tom Williams / CQ Roll Call / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det stormer rundt Donald Trump som aldri før. For tredje døgn på rad har flere tusen demonstranter tatt til gatene i USA. De demonstrerer mot presidentens omstridte innreiseforbud, rettet mot flyktninger og innbyggere av sju land, der den overveiende majoriteten er muslimer.

Nå går også to av USAs mest profilerte republikanere, senatorene John McCain (Arizona) og Lindsey Graham (Sør-Carolina), ut mot Donald Trumps sterkt kritiserte flyktningordre.

- Dette sender et signal, tilsiktet eller ei, om at USA ikke ønsker at muslimer skal komme inn i landet vårt. Derfor frykter vi at denne presidentordren kan gjøre mer for å hjelpe terrorrekruttering, enn for å forbedre vår sikkerhet, skriver de to senatorene i et åpent brev til USAs 45. president.

De understreker at president Trump og regjeringen har et ansvar for å forsvare USAs grenser, men sier samtidig at det må skje på en måte som gjør landet «tryggere og samtidig opprettholder alt som gjør vår nasjon (USA) anstendig og eksepsjonell».

President Trump svarer selv på sin private Twitter-konto:

- John McCain og Lindsay Graham tar feil. De er deprimerende svake når det kommer til innvandring. De to senatorene burde bruke energien sin på IS, ulovlig innvandring, og sikkerhet ved grensene, fremfor å alltid prøve å starte tredje verdenskrig, skriver Trump.

- Risikerer skadelige resultater

De skriver at forvirringen ved flyplasser over hele USA viser at Trumps presidentordre ikke var godt nok gjennomgått, før den ble underskrevet.

- Vi er spesielt bekymret over meldingene om at denne ordren trådte i kraft med liten, eller ingen, samråd med innenriks-, forsvar- justis, eller sikkerhetsdepartementene, skriver de to.

De to profilerte republikanerne omtaler prosessen rundt presidentordren som forhastet, og sier Trumps innreiseforbud «risikerer å ende med skadelige resultater».

- Et selvpåført sår i krigen mot terror

DIREKTE: Over hele USA demonstrerer folk mot Trumps innreiseforbud. Video: AP / CNN Vis mer

McCain og Graham mener Trump-administrasjonen ubevisst jobber mot USAs interesser.

- Vi frykter at denne presidentordren vil ende opp som et selvpåført sår i krigen mot terror. Akkurat nå kjemper amerikanske tropper, side om side ved våre irakiske samarbeidspartnere for å nedkjempe IS, skriver de og legger til:

- Våre viktigste allierte i kampen mot IS er det store flertallet av muslimer som avviser IS' apokalyptiske hatideologi.

- Handler ikke om religion

Donald Trump gikk selv ut søndag og svarte på den massive kritikken han har fått for presidentordren.

- Dette er ikke et forbud mot muslimer, som mediene rapporterer uriktig om, sier han i en uttalelse, ifølge New York Times.

- Dette handler ikke om religion, men om terror, og om å holde landet vårt i sikkerhet, sier han videre, og viser til at det er over 40 land i verden, der majoriteten er muslimer, som ikke er en del av presidentordren.

Justisministere fordømmer Trump

Søndag slo også 16 av USAs justisministre på delstatsnivå seg sammen, for å fordømme innreiseforbudet, ifølge BBC.

- Som øverste juridiske myndighet for 130 millioner amerikanere og utlendinger bosatt i våre stater, fordømmer vi president Trumps grunnlovsstridige, uamerikanske og ulovlige presidentordre, skriver ministrene, som alle er demokrater.

De lover å «jobbe sammen for å tilse at den føderale regjeringen følger grunnlover, respekterer vår historie som et land tuftet på innvandring og ikke går ulovlig etter noen basert på deres nasjonale opprinnelse eller tro».

- Vi er fast bestemt på å jobbe for at så få mennesker som mulig skal bli skadelidende under de kaotiske forhold som presidentordren har ført til, heter det blant annet i uttalelsen.

Uttalelsen er utstedt av justisministrene i California, Connecticut, District of Columbia, Hawaii, Illinois, Iowa, Maine, Maryland, Massachusetts, New Mexico, New York, Oregon, Pennsylvania, Vermont, Virginia og Washington. Delstatene er bosted for totalt en tredel av USAs befolkning, ifølge NTB.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling