Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Toppadvokat ga grønt lys for T5PC

Pyramide-selskapet T5PC brukte i nesten ett år det anerkjente advokatfirmaet Wikborg & Rein, som gikk god for konseptet i brev til Lotteritilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wikborg & Rein er et av Norges største advokatfirmaer, og fungerte som juridisk rådgiver for T5PC fram til juni i år. Allerede i i fjor sommer ba Lotteritilsynet om en redegjørelse for konseptet bak T5PC, etter å ha fått flere henvendelser fra bekymrede medlemmer.

I svarbrevet skriver advokat Per Anders Sæhle at T5PC ikke satser på tradisjonell markedsføring, men heller har «valgt å bygge opp et konsept basert på markedsføring ved positiv vareprat og medlemsbasert handel, for slik å sikre en mest mulig lojal kundemasse».

Sæhle skriver også at Wikborg & Rein mener konseptet T5PC ikke faller inn under lovens forbud mot pyramidespill.

Kritisk

Ingebjørg Vamråk, som skriver en masteroppgave om pyramidekonseptene, er kritisk til advokatfirmaets rolle. Vamråk kontaktet advokat Olav Sylte etter mange henvendelser fra medlemmer som følte seg lurt av T5PC, og som ønsket hjelp for å få pengene tilbake.

- Wikborg & Rein har bidratt til å gi T5PC legitimitet som selskap, og T5PC har brukt den forbindelsen for alt det var verdt. Som en av journalistene til Hegnar spurte: «Er ikke dette som å prøve å gjøre en ulovlig spritimport om til en lovlig dagligvarebutikk?». Burde ikke Wikborg & Rein da ha sjekket at det virkelig var en butikk? spør Vamråk.

Hun får støtte av Olav Sylte, som stadig får nye klienter som prøver å redde noe av investeringen.

- T5PC har fortalt medlemmene at de samarbeider med et velrennomert advokatfirma, og slik gitt inntrykk av at alt var i orden, sier advokaten.

- Lov å dumme seg ut

Partner Per Anders Sæhle i Wikborg & Rein vil ikke oppgi hvor mye firmaet fikk i honorar for rådgivningsrollen.

- Vi var juridisk rådgiver for T5PC fra juli i fjor til juni i år, da vi trakk oss fra oppdraget, sier Sæhle til Dagbladet. Han vil ikke kommentere hvorfor de trakk seg, og viser til taushetsplikten.

Lotteritilsynet ga aldri noen formell godkjenning av T5PC etter redegjørelsen fra Wikborg & Rein.

- Vi har sagt ifra i tre-fire år at folk må være forsiktige, men det er lov å dumme seg ut i dette landet, sier direktør Atle Hamar i tilsynet. Han etterlyser et bedre lovverk for å stoppe pyramideselskaper.

- Det går an å dra en klarere grense mellom lovlig nettverkssalg, og det som man kan kalle pyramidesalg. Arbeidet med en ny lov var i gang, men ble lagt på is av kultur- og barne- og familiedepartementet i påvente av et nytt EU-direktiv. Nå kan det imidlertid virke som om politikerne er på gli igjen, sier direktøren.

Hamar er skeptisk til at advokatfirmaer i flere sammenhenger tjener godt på selskaper som senere viser å ikke være seriøse.

- Kanskje bør de som yter råd, ikke alltid gi råd for enhver pris.

Styrtrik gründer tiltalt

Jim Wolden (31) er gründeren som trolig har fått mest penger ut av skandaleselskapet T5PC. Han er tidligere dømt for bedrageri, og slapp nylig ut fra soning. Nå er han igjen tiltalt for bedrageri. 31-åringen skal ha lurt flere bilforhandlere til å utlevere to dyre biler og en motorsykkel, uten at han hadde dekning på kontoen, skriver Romerikes Blad.

Wolden etterforskes nå etter konkursen i T5PC, sammen med flere andre gründere. Wolden skal ha fått minst 40 millioner kroner ut av selskapet, og oppholder seg trolig i utlandet.

Wikborg Rein advokatfirma

Wikborg Rein er et av landets ledende forretningsadvokatfirmaer. Firmaet har kontorer i Oslo, Bergen, London, Singapore, Kobe og Shanghai. Firmaet har spesialisert seg innenfor finans, shipping, IT og eiendom. Wikborg Rein ble etablert i 1923, og har i dag omtrent 150 advokater, hvorav 48 er partnere.

Wikborg Rein er bostyrer i Finance Credit AS, hovedselskapet i Finance Credit-skandalen.

Wikborg Rein representerer eierne til lasteskipet «Rocknes» som forliste utenfor Bergen i januar i år.

Andre kjente klienter: rederiet Odfjell ASA, eiendomsmekleren Erik Must, finansmannen Kjell Chr. Ulrichsen, Bjørn Dæhlie, Norsk Garantiinstitutt for Skip og Borefartøyer AS (GI) og Bjørn Bettums dødsbo.

The 5 Percent Community

Etablert i 2003, og slått konkurs 18. november i år. Opp mot 80 000 medlemmer kan ha investert opptil en milliard kroner i selskapet.

Selskapet har hovedsakelig tjent penger på aksjesalg. I tillegg har de drevet med noe produktsalg av bl.a. PC-er og «oppgraderingspakker». Muligheten for gevinst lå hovedsaklig i verving og fortjeneste på aksjene.

Skattekrimenheten slo til mot selskapet i september, og nå etterforsker Økokrim om det er begått lovbrudd av noen av de involverte i selskapet.

Hovedmann og gründer Jim Wolden (31) satt nylig fengslet etter dom for momsunndragelser. Han er nå tiltalt for bedrageri av flere bilforhandlere og er under politietterforskning for T5PC-saken. Wolden skal ha fått ut minst 40 millioner kroner av T5PC.

Kilder: HegnarOnline og DN

RÅDGIVER: Advokat Per Anders Sæhle i Wikborg & Rein fungerte som rådgiver for T5PC.
RIK GRÜNDER: Jim Wolden (31) skal ha fått minst 40 millioner kroner av T5PC, og er nå i Økokrims søkelys. Her er den mediesky gründeren avbildet under et medlemsmøte for T5PC.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media