Toppadvokaten ville «ta en kule» for Trump. Nå tyder alt på at han må i fengsel

Mannen som tidligere hevdet at han ville «ta en kule» for president Donald Trump, skal nå ha inngått en avtale med påtalemyndigheten.

AVTALE: Trumps tidligere advokat, Michael Cohen, skal ha inngåt en avtale om skyld med påtalemyndigheten. Foto: Brendan McDermid/Reuters/NTB Scanpix
AVTALE: Trumps tidligere advokat, Michael Cohen, skal ha inngåt en avtale om skyld med påtalemyndigheten. Foto: Brendan McDermid/Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ABC News melder tirsdag kveld at president Donald Trumps tidligere advokat, Michael Cohen, har inngått en avtale der han innrømmer skyld i bytte mot mildere straff. Nyhetskanalen NBC meldte kort tid etter det samme. Meldingen er så langt ikke offisielt bekreftet.

Cohen skal møte i retten i New York klokka 16 tirsdag ettermiddag, som tilsvarer klokka 22 norsk tid, melder NTB.

Fox News melder at det ikke skal være snakk om en samarbeidsavtale, der Cohen gir informasjon om Donald Trump i bytte mot mildere straff, men en avtale der han innrømmer straffskyld for å slippe unna en lengre fengselsstraff. Ifølge nyhetsbyrået AP sier han seg skyldig i bedrageri og skattejuks.

Påtalemyndigheten skal ifølge Fox News ha gått med på en straff på mellom tre og fem år i fengsel for den tidligere toppadvokaten. CNN melder om tre til fire år.

Washington Post skriver at Cohen sa seg enig i avtalen, etter at påtalemakten antydet at de kom til å legge ned påstand om over 12 års fengselsstraff dersom de ikke kom fram til en avtale.

- Vet hvor alle likene er gravlagt

Nyheten kommer kort tid etter at en rekke amerikanske medier meldte at Cohen vurderte å takke ja til en slik avtale.

Cohen var tidligere Trumps personlige advokat og en lojal støttespiller, som har blitt beskrevet som presidentens virituelle hvelv. Det var hans jobb å passe på og beskytte både businessmannen og privatpersonen Donald Trumps største hemmeligheter.

- Han (Cohen, red.anm.) er mannen som vet hvor alle likene er gravlagt, sier forfatter Seth Hettena, som har fulgt Trumps karriere fram til han endte opp i Det hvite hus, til kanalen.

Det skapte derfor store bølger da FBI-agenter raidet Cohens hjem og kontor tidligere i år. Trump tordnet i sedvanlig stil da raidet ble kjent:

- Det er skammelig. Det er et angrep på landet vårt. Det er et angrep på det vi alle står for, sa Trump den gangen.

Årsaken til raidet var at Cohen etterforskes for å ha brutt den amerikanske valgloven, i forbindelse med at han betalte over én million kroner til den forhenværende pornostjerna Stormy Daniels.

LYDOPPTAK: CNN sendte hemmelig lydopptak der Trump diskuterer å kjøpe rettighetene til Playboy-modellens historie. Video: CNN Vis mer

- Ei bombe på Trumps dørstokk

Daniels, hvis egentlige navn er Stephanie Clifford, hevder at hun hadde et seksuelt forhold med USAs president, og at hun skal ha blitt truet til stillhet av apparatet rundt Trump, og at hun fikk utbetalingen mot at hun skulle holde kjeft om det påståtte seksuelle forholdet.

Cohen har innrømmet å ha betalt beløpet, og det er det som sørget for at han for alvor havnet i trøbbel. Flere hevder at Cohen kan ha benyttet seg av valgkampmidler da han betalte Daniels, noe som i så fall er et klart brudd på amerikansk lov. I tillegg til dette forholdet etterforskes Cohens engasjement i taxibransjen.

Ransakelsen av Cohens kontorer i april i år ble blant annet beskrevet som en «bombe» inn i Trump-leiren.

- Denne ransakelsesordren er som å slippe ei bombe på Trumps dørstokk, sa Joyce White Vance, en tidligere statsadvokat i Alabama, til Washington Post.

Ville «ta en kule» for Trump

Cohen skrøt en gang av at han gjerne ville ofre seg, og at han kunne «ta en kule» for presidenten.

Men i et lengre intervju med ABC News i juli i år ga Cohen uttrykk for at han ikke lenger er så opptatt av presidentens ve og vel som han en gang var.

- Min kone, min datter og min sønn er de som har min lojalitet, og det vil de alltid ha. Jeg setter familien min og landet mitt først, sa Cohen, som åpenbart hadde endret standpunkt.

Når ABCs George Stephanopoulos så minnet ham på at han har sagt at han «vil ta ei kule» for presidenten, svarte Cohen:

- For å være helt tydelig; min kone, min datter og min sønn, og dette landet, har min lojalitet.

Dette er blitt tolket som tegn på at Cohen er innstilt på å samarbeide med påtalemyndigheten i Southern District i New York i saken som gjelder økonomiske misligheter, bedrageri og skatteunndragelser.

Hysj-penger

Både nyhetskanalen NBC og nyhetsbyrået AP meldte tidligere i kveld om muligheten for en slik avtale.

Påtalemyndigheten gransker også Cohens rolle i de store utbetalingene av hysj-penger til kvinner som hevdet å ha hatt sex med presidenten, og vurderer om slike utbetalinger utgjør brudd på reglene for finansiering av valgkamper, skriver NTB.

En avtale vil kunne få ubehagelige følger for presidenten. Cohen hadde inngående kjennskap til mye av det som foregikk i Trumps nærmeste krets. Helt siden ryktene begynte å svirre om en avtale mellom Cohen og påtalemakten, har Trump hamret løs på sin tidligere forbundsfelle for å svekke hans troverdighet.

Dagbladet kommer tilbake med mer.

IKKE NÅDIG: Trump omtaler FBI sin Russlandetterforskning som en heksejakt etter at hans advokat Michael Cohen fikk sitt kontor ransaket. Video: CNN Vis mer Vis mer Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer