Det amerikanske valget

Toppdemokrat anklager FBI for å holde tilbake «eksplosiv» informasjon om Trumps Russland-bindinger

Senatets minioritetsleder, Demokraten Harry Reid, mener FBI kan ha brutt loven ved å offentliggjøre den nye e-post-etterforskningen av Clinton.

HOLDER TILBAKE TRUMP-INFO: Toppdemokraten Harry Reid, minoritetsleder i det amerikanske senatet, anklager FBI for å holde tilbake «eksplosiv informasjon» om Donald Trumps Russland-bindinger. Foto: Reuters / NTB Scanpix
HOLDER TILBAKE TRUMP-INFO: Toppdemokraten Harry Reid, minoritetsleder i det amerikanske senatet, anklager FBI for å holde tilbake «eksplosiv informasjon» om Donald Trumps Russland-bindinger. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FBI får en skyllebøtte av toppdemokraten Harry Reid, det amerikanske senatets minoritetsleder, på grunn av måten de har behandlet etterforskningen av Hillary Clintons mye omtalte e-poster på.

Det melder blant andre The Washington Post.

Reid går langt i sin karakteristikk av FBI, og skriver i et brev til FBI-direktøren James Comey, at etterforskningsbyrået han leder kan ha brutt loven ved å, slik Reid ser det, blande seg inn i valget.

SENATOR: Harry Reid er senator fra Nevada og en av Demokratenes mest høytstående politikere. Foto: NTB Scanpix
SENATOR: Harry Reid er senator fra Nevada og en av Demokratenes mest høytstående politikere. Foto: NTB Scanpix Vis mer

For fredag i forrige uke opplyste FBI til den amerikanske kongressen at de gjenopptar etterforskningen av Hillary Clinton e-post-rot. FBI har funnet nye e-poster som de mener må granskes, og varslet den amerikanske kongressen om utvikling i saken.

Kan ha brutt loven, mener senator

I klare ordlag skriver Reid at dette kan være et brudd på den såkalte «Hatch»-loven, som forbyr myndighetspersoner i FBI fra å bruke deres stilling til å påvirke valget.

Han mener FBI har opptrådt partisk ved å bare gå etter Clinton, og ikke Trump.

«Gjennom dine partiske handlinger, kan du ha brutt loven», skriver senatoren Reid til FBI-direktøren Comey.

Hillary Clinton ba FBI frislippe informasjon under sin tale i Des Moines lørdag. Video: CNN Vis mer

I samme brev anklager Reid FBI-direktøren for å holde tilbake «eksplosiv informasjon om tette bånd og koordinasjon mellom Donald Trump, hans topprådgivere og den russiske regjeringen.»

«Offentligheten har en rett til denne informasjonen», slår Reid fast, ifølge The Washington Post.

Etterforsket Anthony Weiner

FBI-DIREKTØR: James Comey er direktør for FBI. Foto: EPA / NTB Scanpix
FBI-DIREKTØR: James Comey er direktør for FBI. Foto: EPA / NTB Scanpix Vis mer

FBI kom over de nye e-postene da de etterforsket en annen sak som involverte Anthony Weiner, Huma Abedins fraseparerte mann. Abedin er en av Clintons topprådgivere.

FBI begynte å etterforske Weiner i september etter at den britiske tabloidavisa Daily Mail intervjuet en 15 år gammel ungdomsskoleelev, som hadde fått en rekke meldinger og bilder av Weiner.

Weiner sendte bilder av seg selv i bar overkropp til jenta, og skrev blant annet at han var «hard» fordi han tenkte på henne. Han skrev også til henne at han ville «ta deg så hardt og så ofte at du vil halte i en uke etterpå».

Får støtte av jusprofessor

Senator Harry Reid får støtte fra uventet hold. Jusprofessor Richar W. Painter var tidligere president George W. Bushs etikkadvokat fra 2005 til 2007. I en kronikk i The New York Times på søndag, skrev Painter at han har klaget inn Comey for brudd på «Hatch»-loven.

«Vi kan ikke tillate at myndighetspersoner i FBI eller i justisdepartementet unødvendig gir pågående etterforskninger av kandidater publisitet mens et valg er underveis, skrev Painter, og la klart til:

«Det er maktmisbruk».