- Toppen av ironi

Putins besøk til Minsk skaper frykt for en eskalering av krigen.

BESØK: Russland-president Vladimir Putin har de siste dagene besøkt sin belarusiske kollega Aleksandr Lukasjenko i Minsk. Foto: Reuters / NTB
BESØK: Russland-president Vladimir Putin har de siste dagene besøkt sin belarusiske kollega Aleksandr Lukasjenko i Minsk. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Den russiske presidenten Vladimir Putin har bare vært noen få utenlandsreiser siden pandemien brøt ut i 2020, men reiste mandag på et sjeldent besøk til Minsk for å treffe sin belarusiske kollega Aleksandr Lukasjenko.

I forkant av møtet spekulerte flere eksperter i om Putins mål var å overtale Lukasjenko til å sende soldater til fronten i Ukraina eller få landet til å delta i en felles motoffensiv. Kort tid etter møtet mellom de to statslederne, annonserte Putin at Russland og Belarus har blitt enige om å fortsette å holde militære øvelser sammen, i tillegg til at de i fellesskap vil utvikle militærutstyr.

Besøket - og uttalelsene i etterkant - har skapt uro i Ukraina, som nå frykter belarusisk deltakelse i krigen, skriver The Guardian.

MØTTES: Putin og Lukasjenko møttes mandag i Minsk. Foto: AP / NTB
MØTTES: Putin og Lukasjenko møttes mandag i Minsk. Foto: AP / NTB Vis mer

- Toppen av ironi

Putin og Lukasjenko skal også ha snakket om å danne et felles «defensivt territorium» sammen, men Putin understrekte imidlertid at Russland ikke hadde noen plan om å «absorbere» noen - ei heller Belarus. Det skrev det russiske nyhetsbyrået Ria Novosti mandag.

Ned Price, talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet, mener disse uttalelsene er «toppen av ironi», ettersom det er tydelig at Putin prøver å dra Belarus inn i krigen.

- USA vil fortsette å følge nøye med på hvorvidt Belarus vil gi ytterligere støtte til Russlands krigføring. Dersom de gjør det, vil vi svare passende, sier Price ifølge Sky News, uten å understreke hva et eventuelt svar vil innebære.

Også Moldova er bekymret for krigens utvikling, som advarer om en «veldig høy risiko» for en russisk offensiv i landet.

- Spørsmålet er ikke om den russiske føderasjonen vil foreta et nytt angrep mot Moldovas territorium, men når de vil gjøre det, sier Alexandru Musteata, sjef for informasjons- og sikkerhetstjenesten i landet, ifølge Sky News.

AVGJØRENDE: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen tror dette kan bli avgjørende for hvem som går seirende ut av kirgen i Ukraina. Vis mer

Tviler på deltakelse

Selv om Russland og Vladimir Putin trolig ønsker at Belarus blir en aktiv part i krigføringen i Ukraina, mener vestlige eksperter imidlertid det er usannsynlig at Belarus kommer til å invadere landet.

Så seint som i forrige uke sa den norske Russland-, Belarus- og Ukraina-eksperten, forfatter og rådgiver i Helsingforskomiteen, Arve Hansen, til Dagbladet at han ikke tror det er et sannsynlig trekk - men ønsket ikke å avfeie muligheten helt.

- Slik jeg ser det vil det ikke være en rasjonell handling å trekke Belarus enda mer inn i krigen enn landet allerede er, men det er ikke alltid rasjonalitet som regjerer i verken Moskva eller Minsk, sa han.

Hansen forklarte videre at det er i Russlands interesse å skape et inntrykk av at Belarus kan komme til å delta aktivt i krigen i Ukraina.

- Usikkerheten i seg selv gagner Russland. Bare trusselen om et angrep nordfra gjør at ukrainerne må ta det på alvor. De deler en 1084 kilometer lang grense med Belarus, og et angrep derfra kan være veldig skadelig, sa Hansen, som tidligere har forsket på - og bodd i - Belarus.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer