Legevakten

- Toppen av isfjellet

Det er sprengt kapasitet på flere norske legevakter og sykehus.

STOR PÅGANG: Det er stor pågang på flere av landets legevakter. I Kristiansand frykter de at det bare er toppen av isfjellet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
STOR PÅGANG: Det er stor pågang på flere av landets legevakter. I Kristiansand frykter de at det bare er toppen av isfjellet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert

Smittespredningen av influensa, RS-virus og covid-19 førte nærmest til en perfekt storm på norske legevakter og sykehus før jul.

- Vi må regne med at det blir en del sykdom i de norske hjem i juleferien, sa fagdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI), Preben Aavitsland, til Dagbladet like før helligdagene.

Og presset på helsevesenet har ikke blitt mindre i julehelga.

- Toppen av isfjellet

- I helgene har vi normalt 120 pasienter innom i løpet av et døgn. I julehelga har det vært opptil 175. Det er trolig den største økningen vi har hatt noen sinne, avdelingsleder ved legevakta i Kristiansand, Jofrid Jåtun Hansson, til Dagbladet.

Hun fortsetter:

- De ansatte har gjort alt de kan for å hjelpe alle som har behov for hjelp, men det enorme trykket går utover akuttberedskapen og fører til lange ventetider for pasientene.

Også sykehuset i Kristiansand opplever stor pågang.

- Vi regner med at vi bare ser toppen av isfjellet, og at det hos fastlegene og legevaktene er enda flere barn som kommer, sier overlege ved barne- og ungdomsavdelingen på Sørlandet sykehus i Kristiansand, Ole Bjørn Kittang, til NRK.

Drammen legevakt er også under hardt press denne jula. På grunn av økt covid-smitte, luftveisinfeksjoner, RS-virus og influensa får ansatte knapt tid til å kaste i seg en matbit på vei mellom telefonsentralen, vaktrom, akuttrom og observasjonsrom. Det forteller virksomhetsleder Susanne Kjær ved Drammen legevakt til Dagbladet tirsdag.

Hun ser nå at legevakten hun styrer igjen opplever høyt press som følge av mye sykdom.

- Vi ser vanvittig mange infeksjoner nå, spesielt luftveisinfeksjoner, sier hun. I tillegg så har vi influensapasienter i hopetall, fortsetter Kjær.

RÅD: Assisterende helsedirektør Nakstad svarer om sykdomsbølgen. Programleder: Jostein Sletten. Video: Dagbladet TV Vis mer

Full oppbemanning

Kjær forteller at de ansatte ved legevakten nå jobber hardt for å få hjulpet alle som trenger det, og at hun har måttet sette inn tiltak.

- Jeg har oppbemannet så mye som overhodet mulig for å kunne drifte forsvarlig denne jula, sier hun.

Hun peker på flere faktorer hun mener har bidratt til den utfordrende situasjonen ansatte ved legevakten nå står i.

- Helsepersonell er heller ikke fri for å bli syke, og når fastlegene er så få og folk blir syke, så blir trykket på legevakten enda større.

- I tillegg har vi en fastlegesituasjon som gjør at vi får en overflod av pasienter derfra. Selv om vi vet og ser at fastlegene også er overarbeidet så blir vi på legevakten selvfølgelig påvirket av det, sier Kjær.

Må nedprioritere

Legevaktsjefen i Drammen forteller at situasjonen er så presset at mange pasienter vil bli nødt til å vente lengre perioder på hjelp.

- Når vi har et så stort trykk som nå så må man påregne ventetid. Da blir det slik at de pasientene som er i en situasjon som er mindre akutt må vente lenger.

Kjær presiserer derimot at legevakten vil være tilgjengelige for alle pasienter som ønsker det, og at de fortsatt vil ha åpent hele døgnet.

- Vi er kommunens sikkerhetsnett og avviser ingen pasienter. Vi vurderer alvorlighetsgraden til alle pasienter til enhver tid, bekrefter hun.

Kjær håper at situasjonen snart vil bli bedre, og at innleggelsene og smitten vil minke mot nyåret. Ifølge FHI kan det derimot virke som dette er starten på en lengre periode med økende smitte i befolkningen.

TRAVEL JUL: Virksomhetsleder Susanne Kjær opplever en svært presset situasjon ved legevakten i Drammen. Foto: Privat.
TRAVEL JUL: Virksomhetsleder Susanne Kjær opplever en svært presset situasjon ved legevakten i Drammen. Foto: Privat. Vis mer

Belastningen vil trolig vedvare

Tidligere i vinter kom FHI med en rapport som viste at ulike virus og infeksjoner ville treffe den norske befolkningen på samme tidspunkt, nemlig mot slutten av desember.

- Det er nå et stort og økende omfang av luftveisinfeksjoner i befolkningen med samtidig forekomst av covid-19, influensa og RS-virusinfeksjoner, skriver FHI i sin ukesrapport for covid-19 og influensa fra forrige uke.

ØKT PÅGANG: Eksteriørbilde av Legevakten i Oslo. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
ØKT PÅGANG: Eksteriørbilde av Legevakten i Oslo. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer

- Antall nye innleggelser med luftveisinfeksjoner i sykehus øker og er betydelig høyere enn på samme tid i åra før pandemien. Kanskje vil juleferien bremse epidemiene noe, men vi må være forberedt på ny økning og fortsatt belastning av helsetjenesten på nyåret, skriver FHI, som legger til at sykehus og kommuner må ha beredskap for mer sykdom, større sykefravær, flere innleggelser og flere utbrudd i sykehjem og på sykehus.

FHI anbefaler at folk holder seg hjemme dersom man blir syk med luftveissymptomer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer