Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Toppen av lykke

Nå er det vitenskapelig bevist: Toppen av lykke er nådd like etter at du har giftet deg. Siden går det bare én vei ...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Det er den nederlandske sosiologiprofessoren Ruut Veenhoven som er kommet fram til en lykkeindeks ved å sammenlikne mer enn 8000 forskningsarbeider om ulike sider av menneskelig lykke.

Barnløs og lykkelig

Kurvene som professoren viser fram, forteller at lykken når toppen like etter inngått ekteskap. Den synker drastisk etter at barna kommer.

Det forklarer Veenhoven med problemene ved å takle jobb og barn samtidig, skriver avisa The Independent. Barnløse plasserer seg høyere på indeksen helt til 85-års alder. Da blir de med barn og barnebarn lykkeligst igjen.

Veerhovens øvrige funn vil neppe overraske mange: Lykkelige mennesker er sunnere, lever lenger, stemmer oftere, vet mer, gir mer, er bedre elskere, foreldre og venner. Han har også funnet ut at den som drikker passe mye alkohol er lykkeligere enn de som drikker lite eller for mye.

Ikke spor av Norge

Danmark topper professorens lykkeindeks. I den ufullstendige gjengivelsen i The Indepenedent er det ingen spor av Norge, til tross for at FN flere år på rad har utpekt Norge som verdens beste land å bo i. Veenhoven rangerer Danmark, Sveits og Malta helt i toppen. På bånn av indeksen ligger Zimbabwe og Tanzania.

-  Lykkelige land er typisk nok også rike land med stor personlig frihet, kaldt klima, et godt styresett og utviklet demokrati med en høy grad av toleranse, sier professoren.

Dermed havner nordiske land høyt på lista. Også varme land fra Latin-Amerika kommer høyt opp, til tross for tydelige mangler i de fleste hovedkriteriene.

RINGEN ER SLUTTET: Det er ikke spor av Norge i lykkeindeksen, men Danmark topper. På bånn ligger Zimbabwe og Tanzania.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media