INGEN NÅDE: President Obama er opprørt over avsløringene om massive bonuser i fjor som ble utbetalt på tross av finanskrisen som startet nettopp på Wall Street. Foto: JASON REED / REUTERS / SCANPIX
INGEN NÅDE: President Obama er opprørt over avsløringene om massive bonuser i fjor som ble utbetalt på tross av finanskrisen som startet nettopp på Wall Street. Foto: JASON REED / REUTERS / SCANPIXVis mer

- Toppen av uansvarlighet

Obama skjeller ut Wall Street-bossenes enorme bonusutbetalinger i kriseåret 2008.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Samme dag som de norske banksjefene aller nådigst har gått med på å fryse lønna, går president Barack Obama ut med knallhard kritikk av sjefene i bank- og finansbransjen i kriserammede Wall Street.

Men i USA er det snakk om utbetalinger av et litt annet kaliber. Obama reagerer etter at New York Times i dag brakte nyheten om at de ansatte i finansselskapene i New York alene fikk svimlende 18,4 milliarder dollar i bonuser i 2008.

Det er det sjette høyeste bonusbeløpet noensinne, og det på tross av finanskrisen. Bonusbeløpet er ifølge New York Times like høyt som i 2004, da kursen på Dow Jones var rekordhøye.

Det er uklart om bankene har brukt midler fra krisepakken bank- og finanssektoren fikk i oktober i fjor. Obama har tidligere gjort det  klart at finansselskapen som hadde tatt imot føderale krisepakker burde begrense bonusutbetalingene kraftig, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Hårreisende («outrageous»), var presidentens første kommentar gjennom talsmann Robert Gibbs ved Det hvite hus.

Seinere torsdag kveld, etter at han hadde hatt et møte med den nye finansministeren Timothy Geithner,  fortsatte presidenten tiraden mot Wall Street-sjefene.

- Dette er toppen av uansvarlighet. Det er skammelig. Noe av det som må til er at folka på Wall Street som nå ber om hjelp må vise litt tilbakeholdenhet, disiplin og en viss ansvarsfølelse, sa en svært krass Obama.

- Det vil komme tider for å utbetale bonuser. Dette er ikke en tid for det, konstaterte presidenten på en pressekonferanse, der han gjorde det klart at Det hvite hus også vil ta kontakt direkte med «folkene i Wall Street» for å ta opp saken direkte med finanstoppene, ifølge blant andre The Page.

I går fikk presidenten grønt lys fra Representantenes hus til å bruke 819 milliarder dollar, nær 5 600 milliarder kroner. av skattebetalernes penger til å demme opp for finanskrisen — som investeringsbankene på Wall Street bærer en god del av ansvaret for.