TILSPISSER SEG:  Situasjonen på den koreanske halvøya tilspisser seg. Her er en gruppe sørkoreanske soldater klare for å patruljere langs den demilitariserte sonen mellom Sør- og Nord-Korea. Foto: AP Photo/ Yonhap
TILSPISSER SEG: Situasjonen på den koreanske halvøya tilspisser seg. Her er en gruppe sørkoreanske soldater klare for å patruljere langs den demilitariserte sonen mellom Sør- og Nord-Korea. Foto: AP Photo/ YonhapVis mer

- Toppen ble nådd i dag

Nå komme både Sør-Korea og Nord-Korea til å roe seg ned, mener ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I uvanlig krast ordelag, gjorde president Lee Myung-bak det i dag klart at Sør-Korea ikke vil tåle flere provokasjoner fra Nord-Korea.

- Vi har tolerert Nord-Koreas brutalitet, gang på gang. Vi har gjort dette fordi vi oppriktig har lengtet etter fred for den koreanske halvøya. Men ting er annerledes nå. Nord-Korea må betale en pris som står i forhold til landets handlinger. (...)
Hvis våre territorier blir militært krenket vil vi umiddelbart utøve vår rett til selvforsvar, sa presidenten i en tv-overført tale.

Landet stanser all handel med lutfattige Nord-Korea og vil forby nordkoreanske lasteskip adgang til sørkoreansk farvann. I tillegg krever de en unnskyldning.

Dette skjer etter at en etterretningsrapport  slår fast at Nord-Korea avfyrte en torpedo som senket det sørkoreanske marineskipet Cheonan, og kostet 46 marinesoldater livet. - Beviser som Nord-Korea hevder at er fabrikkerte, og har fått det isolerte kommunistregimet til å erklære at det går mot krig.  

Støtte fra USA
USA har i dag gjort det klart at USA støtter Sør-Korea fullt ut.

- Vi omfavner president Lees krav om at Nord-Korea umiddelbart ber om unnskyldning og straffer de som er ansvarlige for angrepet og, viktigst av alt, stopper sin provoserende og truende oppførsel, heter det fra Det hvite hus.

KREVER STRAFF:  Sør-Koreas president Lee Myung-baks krever at Nord-Korea straffer de ansvarlige for torpederingen av det sørkoreanske marinefartøyet Cheonan i mars. Foto: REUTERS/Lee Jae-Won
KREVER STRAFF: Sør-Koreas president Lee Myung-baks krever at Nord-Korea straffer de ansvarlige for torpederingen av det sørkoreanske marinefartøyet Cheonan i mars. Foto: REUTERS/Lee Jae-Won Vis mer

Den amerikanske marinen planlegger nå å holde en militærøvelse sammen med Sør-Korea.

Pentagon opplyser at de to landene vil gjennomføre øvelsen som en direkte respons på rapporten slår fast at Nord-Korea torpederte et sørkoreansk krigsskip i mars.

Ifølge Pentagon-talsmann Bryan Whitman skal øvelsen holdes i «nær fremtid».

Vanlig syklus
Til tross for den tøffe retorikken, mener analytikere i Seoul at det er lite sannsynlig at det vil komme til militære trefninger mellom de to landene.

- Forholdet har gått i en repeterende syklus som dette med oppturer og nedturer i de siste 60 årene, sier Koh Yu-Hwan, professor i Nord-Korea studier ved Dongguk University til ABC News.

GJENNOPPTAR PROPAGANDA:  Sør-Korea vil gjenoppta sendingene av propaganda over høyttalere mot Nord-Korea. Nord-Korea på sin side har sagt at de i så fall vil åpne ild mot høyttalerne. Foto: AFP PHOTO
GJENNOPPTAR PROPAGANDA: Sør-Korea vil gjenoppta sendingene av propaganda over høyttalere mot Nord-Korea. Nord-Korea på sin side har sagt at de i så fall vil åpne ild mot høyttalerne. Foto: AFP PHOTO Vis mer

Få analytikere tror de to koreastatene vil tørre å gå til krig mot hverandre. Nords militære kraft vil ikke kunne hamle opp med sørkoreanske og amerikanske, og sør frykter økonomiske konsekvenser og investorflukt, påpeker ekspertene.

- I dag ble den verste toppen nådd og nå er den eneste muligheten for begge sider å backe unna og roe seg ned, tror Koh.

BBCs reporter i Seoul, John Sudworth sier sanksjonene er de tøffeste Sør-Korea kan gjennomføre uten å ty til militære handlinger.

Sør-Korea, USA og Japan vil nå ta opp situasjonen i FNs sikkerhetsråd for å innføre tøffere sanksjoner mot Nord-Korea. Kina, som er Nord-Koreas viktigste handelspartner har ikke villet bli med på den internasjonale fordømmelsen.

STØTTER SANKSJONENE:  USA støtter sanksjonene mot Nord-Korea og planlegger nå en militærøvelse sammen med Sør-Korea. Foto: AP Photo/Saul Loeb
STØTTER SANKSJONENE: USA støtter sanksjonene mot Nord-Korea og planlegger nå en militærøvelse sammen med Sør-Korea. Foto: AP Photo/Saul Loeb Vis mer