Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Italia

- Toppen er ikke nådd

Italias statsminister Giuseppe Conte mener Italia er i en nødssituasjon, og ber innstendig italienerne om å respektere myndighetenes tiltak.

DØDSANNONSER: Avisene i Italia bærer preg av av store tapene landet har lidd etter coronavirusets utbrudd. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

– Vi står i en nødssituasjon som man ikke har sett maken til siden krigen. Forskere forteller oss at vi enda ikke har nådd toppen. De kommende ukene er de mest risikable, og vi er nødt til å ta maksimale forholdsregler, og fortsatt være på vakt, sier statsminister Conte i et lengre intervju med den italienske avisa Corriere della Sera.

Etter Kina, er Italia det landet i verden som coronaviruset herjer på sitt verste. Rundt 2200 italienere har dødd av smitten, og over 28 000 har fått påvist viruset.

Fra torsdag forrige uke til mandag døde over 1000 personer i landet.

FØRST UTE: Ved Kaiser Permanente Washington Health Research Institute har de startet en klinisk studie av en potensiell vaksine mot coronaviruset. Video: Ap Vis mer

Frykter totalkollaps av helsevesenet

Conte ber nå innstendig landets 60 millioner innbyggere om å ta krisen på alvor, og holde seg hjemme.

– Vi har med sikkerhet ikke lenger råd til å begå feil, sier han.

Viruset har rammet de nordlige italienske regionene hardest, og frykten er nå at viruset skal spre seg sørover i landet med samme styrke.

HARDT RAMMET: Ikke stort annet enn duer å se på Piazza Duomo i Milano. Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane  TPX IMAGES OF THE DAY
HARDT RAMMET: Ikke stort annet enn duer å se på Piazza Duomo i Milano. Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane TPX IMAGES OF THE DAY Vis mer

Sykehusene i nord forteller om en svært presset situasjon, og leger har advart norsk helsevesen om krigsliknende tilstander. Conte frykter at helsevesenet i landet vil kollapse dersom viruset rammer sør i landet på samme måte.

– Det var viktig å komme med et nødrop. Vi mangler personale, vi mangler utstyr, og det er behov for å minske presset, sier sykehus direktør Beatrice Stasi til den italienske avisa. På telefon med statsministeren ba hun om hjelp.

Pandemiens episenter

Europa defineres nå som coronapandemiens episenter. Italia innførte omfattende karantenetiltak mandag forrige uke, og siden har land etter land fulgt etter med strenge tiltak.

– Spredningen av coronaviruset skjer nå raskt og aggressivt, og et av de viktigste tiltakene er å bryte smittekjeden, sa Tysklands innenriksminister Horst Seehofer mandag, etter at også Tyskland innførte streng grensekontroll.

Ifølge oversikten fra Johns Hopkins University er det tirsdag morgen registrert 182 406 smittetilfeller og 7 154 dødsfall. Samtidig er 79 433 pasienter blitt friskmeldte.

Ifølge Folkehelseinstituttets Line Vold var det mandag rapportert om 1169 med bekreftet smitte her til lands. Totalt er over 18 000 personer testet.

– Det siste døgnet har vi fått ytterligere 96 smittetilfeller meldt til FHI. Det er en liten nedgang siden forrige døgn, men det kan skyldes en endring i testkriteriene. Vi har en høy målrettet testaktivitet, sa hun.

Hele Norges coronakart