Frank Jullum: Skimter endringer i norsk økonomi. Foto: Eivind Yggeseth
Frank Jullum: Skimter endringer i norsk økonomi. Foto: Eivind YggesethVis mer

Toppen i arbeidsledigheten er nær

Sjeføkonom Frank Jullum tror vi nesten er ferdige med oljenedturen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): I går var Danske Bank Markets ute med nye prognoser for utviklingen i norsk økonomi. At AKU-ledigheten er 4,8 prosent skremmer ikke sjeføkonom Frank Jullum.

Ledigheten flater ut - Ledigheten stiger, men den flater ut. I fjor vår steg den registrerte ledigheten med 1.500 til 1.700 i måneden. Nå er økningen på 400-500. Samtidig er det en økning i antallet ledige stillinger, sier Jullum til Finansavisen.

Flere ledige stillinger samtidig med at ledigheten faktisk øker kan innebære mismatch - at de som mister jobben i oljeindustrien ikke er kvalifisert for andre jobber. Slik er det ikke, tror Jullum.

Når toppen i 2016 - Jeg liker ikke å bruke uttrykket «frivillig» ledighet, men terskelen for å bryte opp er høy, forteller Jullum. Ifølge Finansavisen tror Jullum at ledigheten når toppen allerede sommeren 2016.

- Det reduserer risikoen for en mer langvarig nedtur drevet av boligmarked og forbruk, sier sjeføkonomen.

Hittil ser han få tegn til ringvirkninger av nedturen i oljeindustrien. Tjenesteytingen til bedriftene har riktignok en flat utvikling. Oljeinvesteringene har falt fra en topp på 57 milliarder dollar i tredje kvartal 2013 til 40 milliarder ved seneste opptelling. Jullum spår en bunn på 34 milliarder.

Motvinden blir mindre - Da er 75 prosent av fallet gjort. Aktivitetsnivået i oljeindustrien har falt i takt med investeringene. Motvinden blir mindre fremover, til Jullum til Finansavisen.

Det hjelper også at break even-prisen for oljeprosjekter har falt kraftig, påpeker Danske Bank-økonomen. Han gir finanspolitikk, pengepolitikk, svak krone og automatiske stabilisatorer æren for at veksten i resten av økonomien er sterk.

Flere nyheter
- Bivirkningene i boligmarkedet kan bli kraftige
Sjeføkonom om boligboble: - Vi utelukker det ikke
Spår boligprisene opp 22 prosent i Oslo