Toppen nådd!

Nasdaq er opp 33 prosent fra bunn, mens Dow Jones så vidt er ned. Da venter i beste fall et par kjedelige år der børsene går ingensteds. Følg med Norsk Hydro, Orkla og Opticom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Skal vi tro media, spør alle seg nå om bunnen for IT-aksjer nå er nådd. Etter en oppgang i Nasdaq Composite-indeksen på utrolige 33 prosent på bare 10 dager er det mer betimelig å spørre om toppen er nådd.

Slike utrolige oppganger har man knapt sett den amerikanske børshistorien og svært mye tyder på at den er drevet av massive inndekningskjøp, taktisk sektorallokering mer enn tro på en dramatisk bedring for teknologiaksjene.

Faktum er at en rekke av de store teknologiaksjene er kraftig opp. Microsoft er opp 72 prosent fra bunnen i år. Cisco er opp 46 prosent, mens Sun Microsystems er opp 53 prosent! Er det ikke da mer riktig å spørre om toppen, ikke bunnen, er nådd?

De fleste vil nok ta frem kursdiagrammene på de nevnte selskapene og påpeke at de samme aksjene fortsatt ligger langt under sine historiske toppnivåer, og at prosentene opp alltid blir mer dramatiske opp enn ned. (En aksje som faller fra 100 til fem har hatt en kursfall på 95 prosent, mens stiger aksjen til 10 dollar, er det en oppgang på 100 prosent!)

Man skal likevel være forsiktig med se seg blind på hvor aksjekurser har vært. Spesielt for vekstaksjer og teknologiaksjer. For disse aksjene kan nemlig forventningene komme helt ut av proporsjoner. Og det gjorde de i 1999.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer