Toppene forlater Johannesburg

Verdens toppledere har spist hummer og drukket champagne i en uke. Nå har de underskrevet knappe 71 sider om miljø og fattigdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

USAs utenriksminister Colin Powell rakk så vidt å lande i Johannesburg før topp-kollegene fra andre land begynte å pakke koffertene sine for å reise hjem fra Sør-Afrika.

- Den amerikanske sjelen har alltid båret på et sterkt ønske om å hjelpe mennesker til å skape et bedre liv for seg selv og sine barn, sa Powell, men ble buet ut av demonstranter som ikke trodde på utenriksministeren som nærmest stakk innom toppmøtet rett før det ble avsluttet.

Kranglet om kvinner

Representantene har tilbrakt en uke i luksus bare kort avstand fra sultkatastrofen i det sørlige Afrika. Nå etterlater de 150 deltakerlandene seg et dokument om AIDS, fattigdom, sult og Kyoto. Avtalen er en intensjonsavtale om å redusere som ikke er juridisk bindende. I natt kranglet forhandlerne om kvinners helse, og EU og Canada kjempet mot USA og de fleste muslimske landene om kvinners rett til prevensjon og abort. Kompromisset endte med en vag formulering om «fundamentale friheter».

- Handlingsplanen er nærmest en fiasko. Den er ikke i nærheten av det som må til for å bekjempe den globale fattigdommen og miljøproblemer. Den opprettholder gapet mellom nord og sør, sier den norske organisasjonen ForUM til NTB.

Heller ikke statsminister Kjell Magne Bondevik

- Det gikk bedre enn fryktet. Jeg er rimelig fornøyd, men vi hadde ambisjoner om å komme atskillig lenger, sier statsminister Kjell Magne Bondevik.

Vil ha vann og doer

Lederne er enige om å jobbe for bedre sanitærforhold for alle innen 2015. Alle er også rørende enige om at energi må bli billigere og forurense mindre. Likevel har det ikke blitt satt noen tidsfrist for når landene må redusere sine utslipp.

Men miljøvernerne i Johannesburg mener at mesteparten av møtet gikk med til å kjempe desperat for å beholde de avtalene som allerede finnes. Den norske delegasjonen klarte i siste liten å hindre at handelsreglene skulle bli overordnet forskrifter for miljø og forurensing. Men de rike landene vil ikke gi mer i u-hjelp, og de fattige landene måtte gi opp kampen om å slippe til på i-landenes handelsmarkeder.

hjemmesida til toppmøtet i Johannesburg

kan du lese mer om resultatene.

OPPMERKSOMHET: Toppmøtet i Johannesburg er over. Det spørs hva sluttdokumentet kan hjelpe disse lokale småjentene med.
MAGERT UTBYTTE: Mye fintfolk har vært samlet i Johannesburg de siste dagene. Men skuffelsen over resultatet er stor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer