Toppene går fri

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For ett år siden vakte bildene fra Abu Ghraib utenfor Bagdad avsky over hele verden. Bildene viste glisende amerikanske soldater av begge kjønn som ydmyket nakne irakiske fanger på det groveste. Amerikanske militære myndigheter hadde visst om mishandlingen av fangene i flere måneder, og forsvarsminister Donald Rumsfeld hadde ikke lest granskingsrapporten så nøye da ukemagasinet The New Yorker gjorde det andre nyhetsmedier vegret seg for å gjøre: Avslørte at demokratiforkjemperen USA drev fangemishandling og tortur i Irak.

I helga ble de øverste militære ansvarlige for Abu Ghraib-mishandlingen, med general Ricardo Sanchez i spissen, frikjent av granskingskommisjonen det amerikanske forsvaret selv har opprettet. Flere offiserer og befal av lavere grad er derimot blitt funnet skyldige i fysisk og psykisk fornedring av fanger. De har fått lange fengselsstraffer. De som antydet at Bush-administrasjonen ville finne sine syndebukker blant fotfolket, har dessverre fått rett.

En hel verden har det siste året fått nok informasjon om USAs fangebehandling til å trekke sine egne konklusjoner. American Civil Liberties Union har offentliggjort dokumenter som avslører at spesialstyrker tvang folk fra Defence Intelligence Agency til taushet om fangemishandlingen. Det er også klart at forsvarsminister Rumsfeld har bestridt at Genèvekonvensjonen og krigsfangers rettigheter gjelder for terrormistenkte. USAs nye justisminister Alberto Gonzales har samme holdning til Genèvekonvensjonen og terrormistenkte som Rumsfeld.

Det er en farlig ansvarsfraskrivelse USA nå har gitt sine øverste ledere som sitter med det endelige ansvar for fangebehandlingen i Irak, Afghanistan og på Guantanamobasen på Cuba. Bush-adminstrasjonen hevder å føre en krig for å demokratisere et utvidet Midtøsten, men følger selv ikke demokratiske spilleregler om ansvar. Det inngir ikke tillit, verken her hos oss eller i Irak der volden er blusset voldsomt opp igjen i det maktvakuum som oppsto etter valget i januar.