Toppene sutrer over Killengreens privatsjåfør

Hver morgen hentes politidirektør Ingelin Killengreen av sin privatsjåfør. Bilbruken har falt flere politiledere tungt for brystet. - Nå må småkongene i politiet slutte å plage Killengreen med tull og vås, sier forbundsleder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingelin Killengreen, tidligere politimester i Oslo, vant kampen om å bli den første politidirektøren i Norge. 1. januar i år overtok hun og det nyopprettede Politidirektoratet offisielt ledelsen av norsk politi- og lensmannsetat.

Surmuling

Som øverste sjef for landets politistyrker har Killengreen blant annet det overordnede ansvaret for politiarbeidet ved terror-handlinger, sabotasjeaksjoner og andre nasjonale krisesituasjoner.

Politiet har i årtier etterlyst et Politidirektorat (POD). Likevel utløste det surmuling blant flere høyt plasserte tjenestemenn i politet at selve storsjefen hver morgen blir hentet hjemme, og kjørt til jobben.

Sentrale politiledere har også reagert negativt på de nye uniforms-distinksjonene til Killengreen og de andre politilederne i direktoratet. Hovedproblemet skal være at Killengreens assisterende politidirektører får flottere distinksjoner på skuldrene enn landets politimestre.

Enkelte reagerer også på at Killengreens tre nærmeste ledere fikk tittelen assisterende politidirektør.

Advarer

Forbundsleder Arne Johannessen, fagforeningssjefen til 10000 politifolk, har hoderystende registrert kranglingen om bilbruk og distinksjoner.

- Jeg vil på det sterkeste advare mot slik virksomhet. Opprettelsen av POD er en stor og viktig kriminalpolitisk reform i Norge. Behovet for mer sentral styring og koordinering av politiets arbeid er åpenbart. Denne samordningen vil naturlig nok gå ut over statusen og innflytelsen til enkelte småkonger i etaten. Det får de akseptere, sier Johannessen.

- Forbundet la seg aldri borti krangelen om de nye distinksjonene. Det ble litt for latterlig og smålig, sier Johannessen.

- Bildiskusjonen er også merkelig. Politimesteren i Oslo har i årevis nytt godt av en hente-ordning med bil, sier han til Dagbladet.

Det nye direktoratet teller 120 personer.

- Jeg er spent på om det etterhvert kommer til å svulme opp og ta ressurser fra politi på operativt nivå. Det håper jeg ikke skjer. Når det er sagt, opprettelsen av direktoratet er av avgjørende betydning for kriminalitetsbekjempelsen i framtidens Norge. Ikke minst gjelder det metodeutvikling og samordningen av innsatsen mot internasjonal kriminalitet, sier Johannessen.

Åpnes i morgen

Informasjonssjef Liv Merete Wiker i Politidirektoratet, har registrert diskusjonen om de nye distinksjonene.

- Distinksjonene er vedtatt av justisdepartementet etter innstilling fra uniformsutvalget. Det forholder vi oss til. I likhet med politimestrene ved de største politidistriktene i landet, har direktoratet en tjenestebil som disponeres av Killengreen etter behov. Denne bilen brukes også til representasjonsoppdrag, og må av den grunn holde en viss standard, sier Wiker til Dagbladet.

I morgen foretar justisminister Hanne Harlem den offisielle åpningen av Politidirektoratet, som ligger i samme bygg som Sentrum politistasjon i Oslo.

<B>07.40</B>: Politidirektør Ingelin Killengreen hentes hver morgen av en sivil politibil. Det har falt enkelte politikolleger tungt for brystet.