Thomas Cook-kollapsen

Toppene tjente 227 mill.

Mens Thomas Cook hadde massive problemer.

KAPTEIN FOR SUNKET SKIP: Sveitsiske Peter Fankhauser var Thomas Cooks siste daglige leder. Foto: Mark Richards / ANL / Rex / NTB Scanpix
KAPTEIN FOR SUNKET SKIP: Sveitsiske Peter Fankhauser var Thomas Cooks siste daglige leder. Foto: Mark Richards / ANL / Rex / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I kjølvannet av Thomas Cook-konkursen har britiske medier satt søkelyset på selskapets finansielle disposisjoner. Blant annet melder avisa Telegraph at toppledelsen de siste fem åra har fått utbetalt over 20 millioner pund - 227 millioner kroner - i lønn og bonus de siste fem åra.

Bonusutbetalingene har skjedd i en periode preget av store problemer for det britiske reisebyrået, som har sysselsatt 21 000 ansatte i 16 land. Da selskapet ble slått konkurs i natt, hadde de 1,6 milliarder pund (18,1 milliarder kroner) i gjeld.

KONKURS: Slik reagerer Ving-turistene på Thomas Cook-konkursen. Video: Henriette Eilertsen / Dagbladet TV Vis mer

32,8 mill. i bonus

Thomas Cooks daglige leder, sveitsiske Peter Fankhauser, tok over skuta i 2014. Siden den gang har han tjent 8,3 millioner pund, eller 94 millioner kroner. Summen omfatter en bonus på 2,9 millioner pund (32,8 millioner kroner) han ble tildelt i 2015.

Dette var samme år som selskapet beklaget håndteringen av at to barn ni år tidligere døde av karbonmonoksidforgiftning på et av Thomas Cooks hotell på Korfu.

Selskapets finansdirektører Michael Healy og Bill Scott har til sammen tjent 7 millioner pund (79,3 millioner kroner) siden 2014. 4 millioner pund (45,3 millioner kroner) har gått til å betale styremedlemmer, blant dem styrelederen, belgiske Frank Meysman, som har tjent 1,6 millioner pund (18,1 millioner kroner).

Krever tilbakebetaling

Reaksjonene er sterke. Gill Furniss, Labours «skyggeminister» for forbrukersaker, krever at ledelsen nå må betale tilbake bonusene, og ønsker at det styrende konservative partiet (Toryene) stiller seg bak kravet

I et brev hun har sendt til Tory-næringsminister Andrea Leadsom, anklager hun dessuten regjeringen for ikke å ha gjort nok for å redde arbeidsplassene, hovedsakelig kjøpe seg inn i selskapet.

BEKLAGET: Administrerende direktør i Thomas Cook, Peter Fankhauser, beklager overfor både ansatte og reisende etter at de ikke klarte å redde verdens eldste reisebyrå. Video: AP Vis mer

«Hvorfor nektet dere å handle for å hindre tap av arbeidsplasser i et slikt omfang, og hvorfor beskyttet dere ikke ferierende briter i utlandet?» spør Furniss i brevet.

Labour-politikeren mener også at Toryene må klandres for ikke å ha gjennomført sin varslede vurdering av flyselskapenes kredittverdighet i 2017.

«Den vurderingen kunne avverget Thomas Cook-krisen», konstaterer hun.

- Har gjort god jobb

Personer innad i Thomas Cook mener ifølge Telegraph at Fankhauser har gjort en god jobb i en vanskelig periode. Varsellampene blinket allerede for reisegiganten da han tiltrådte, men han klarte å snu tendensen i 2015, blant annet gjennom modernisering og ta over flere hotell.

2018 ble derimot et svart år, mye på grunn av rekordvarme i England som førte til at mange potensielle kunder ble hjemme. I tillegg har usikkerhet rundt brexit, et svekket pund og økt konkurranse fra nettselskaper bidratt.

GIFTEKLARE: Tonje Justsen og Daniel Justsen skulle egentlig gifte seg på Lanzarote 4. oktober. Nå er de redd for at bryllupet ikke blir noe av. Reporter: Angelica Hagen. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet TV Vis mer

Norske arbeidsplasser

Norske Ving er eid av Thomas Cook, og deres ansatte har levd i usikkerhet etter at konkursen i moderselskapet ble kjent.

Parat, som har 40 av de Ving-ansatte som medlemmer, ønsker ikke å kommentere lederlønningene og -bonusene.

- Vi synes ikke det er riktig på nåværende tidspunkt, vi trenger å få flere fakta på bordet før vi uttaler oss, sier Trygve Bergsland, leder av Parats kommunikasjonsavdeling, til Dagbladet.

Flere hundre tusen reisende er nå strandet på reisemålet eller kommer seg av gårde. Blant dem er 9000 norske Ving-kunder.

Mandag kveld er det klart at Ving gjenopptar sine avganger tirsdag. Dette fordi Ving juridisk er et annet selskap enn Thomas Cook.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer