FORKLARTE SEG: Den pensjonerte saksbehandleren orlogskaptein Bjørn Stavrum forklarte seg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i går. Han ba om lukkede dører da han skulle navngi hvilke forsvarstopper som hadde vært med på møtene om salg av marinefartøy. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FORKLARTE SEG: Den pensjonerte saksbehandleren orlogskaptein Bjørn Stavrum forklarte seg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i går. Han ba om lukkede dører da han skulle navngi hvilke forsvarstopper som hadde vært med på møtene om salg av marinefartøy. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Toppene visste

Bak lukkede dører navnga korrupsjonssiktede Bjørn Stavrum forsvarstoppene som kjente til salg av båter til Nigeria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Saksbehandleren som håndterte salgene av båter til Vest-Afrika for Forsvaret ble under gårsdagens åpne høring presset på hvem i Forsvarsdepartementet og i forsvarsledelsen som kjente til salgene.

- Det spørsmålet må du rette til min forhenværende sjef, fordi jeg deltok aldri på de møtene. Eller unnskyld, jeg har vært to ganger i møter, sier Stavrum.

- Hvem var på disse to møtene? spurte Abid Raja (V).

- Hvis jeg skulle si hvem disse personene er, så må jeg be om en lukket høring, sa Stavrum.

Og slik ble det. Under en lukket del av høringen navnga Stavrum blant annet tidligere assisterende departementsråd Morten Tiller. Det får Dagbladet bekreftet fra flere kilder.

Hyllet Dermed sier han at den aller øverste ledelsen i departementet var orientert om prosessen med å selge marinefartøy til Nigeria eller deres representanter i stråselskapet CAS Global.

- Jeg har ingen erindring av å ha vært med på et slikt møte, sier Morten Tiller til Dagbladet.

- Husker du ikke møtet eller er det slik at du ikke husker at det ble snakket om salg av båter?

- Jeg har ingen erindring av et slikt møte i det hele tatt, sier han.

Tiller er den mektige assisterende departementsråden som i årevis har jobbet tett med ekspedisjonssjef Fridthjof Søgaard. Dagbladet har tidligere avslørt hvordan Søgaard hyllet Stavrum da han klarte å få solgt de seks MTB´ene som skulle til Nigeria.

«Du må gratulere de to utrettelige herrene så mye. Sånne folk trenger Forsvaret!!», skrev Søgaard til en overordnet nedover i systemet da båtsalget var et faktum.

Han skriver i den samme e-posten at han vil informere statsråden om salget. På den tiden, i mai 2012, var Espen Barth Eide (Ap) forsvarsminister.

Etter at Stavrum var ferdig med den lukkede delen av sin forklaring var det klart for Stavrums tidligere sjef, kommandørkaptein Odd-Stein Sundling Melsæter. Han stilte som betingelse for å stille til høring at dørene ble lukket og det gikk komiteen med på.

Forsvarssalgene:

• Dagbladet har i en rekke artikler i fjor og i år avdekket hvordan Forsvaret har solgt minst 13 utrangerte marinefartøy til paramilitære i Vest-Afrika.

• En tidligere sentral medarbeider i Forsvarets logistikkorganisasjon er siktet av Økokrim for grov korrupsjon i forbindelse med båtsalgene.

• Salget av marinefartøyene var gjenstand for høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité 30. april.

• Dagbladet har videre avdekket at militære lastebiler er solgt fra Norge til Eritrea i strid med FNs våpenembargo.

• 30 beltevogner av typen Hägglund BV206, som blant annet kom fra Kongens garde, er solgt fra Norge til krigsherjede Sudan. To briter som var involvert i denne handelen ble dømt til fengsel, men i Norge har ikke eksporten fått konsekvenser.

• Forsvaret har også solgt tilsvarende beltevogner til russere, samtidig som vi har forsynt Finland og våre NATO-allierte på Baltikum med BV206-vogner.

• Forsvarsdepartementets internrevisjon har gjennomgått salgene av to F-5 jagerfly til milliardæren Ross Perot jr. i Texas. De konkluderer med at Forsvaret viste svært lite om hva flyene skulle brukes til da de ble solgt. Funnene ble vurdert som så alvorlige at departementet varslet Økokrim.

• Manglende svar i den første høringen og alle de nye avsløringene gjør at Stortingets kontrollkomité skal holde ny høring om saken 26. og 27. november.

Etter det Dagbladet forstår bekreftet Melsæter at salgene var kjent oppover i systemet, men han skal ikke ha navngitt forsvarstopper på like høyt nivå som Stavrum gjorde.

Taus Stavrum understreket at han ikke var ute etter hevn eller renvaskelse.

- Det jeg vil er at Forsvarets ledelse og departementet tar ansvar i denne saken, sa han.

- Jeg vet at jeg har en alvorlig siktelse mot meg og at jeg har tatt uheldige valg, sa Stavrum.

Dette er første gang han har uttalt seg offentlig om forsvarssalgene. På vei ut fra høringssalen spurte Dagbladet om en prat med den korrupsjonssiktede saksbehandleren, men dette avviste han.

NESTSJEF: Her er assisterende departementsråd Morten Tiller sammen med forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen under 22. juli-høringen.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
NESTSJEF: Her er assisterende departementsråd Morten Tiller sammen med forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen under 22. juli-høringen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Heller ikke Melsæter ville snakke med Dagbladet.

KREVET LUKKEDE DØRER: Kommandørkaptein Odd-Stein Sundling Melsæter på vei inn til høring. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KREVET LUKKEDE DØRER: Kommandørkaptein Odd-Stein Sundling Melsæter på vei inn til høring. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer