POLITI-TOPP: Politidirektør Øystein Mæland havner øverst på nettstedet Gaysirs "Homotopp" for 2012.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
POLITI-TOPP: Politidirektør Øystein Mæland havner øverst på nettstedet Gaysirs "Homotopp" for 2012. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

Topper skeiv kåring

Se listene over årets lesber og homser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forfatter Amal Aden og politidirektør Øystein Mæland troner øverst på homonettstedet Gaysirs kåring av årets lesber og homser.

Kåringen er en årlig tradisjon hvor redaksjonen rangerer homofile de mener fortjener heder og oppmerksomhet.

- Dette synes jeg er veldig koselig. Jeg er takknemlig, sier Aden til Dagbladet.

Somalsk-fødte Aden jobber for tiden med en bok om homofile i minoritetsmiljøer. Hun roses for sitt "uredde engasjement som varsler og frontfigur".

Polititopp Aden stod fram offentlig som lesbisk i fjor høst.

- Det har vært en del vanskeligheter, men det aller meste har vært positivt. Ingenting er bedre enn å være den du er. Det er ikke bare bare å stå fram uansett hva slags nasjonalitet man har, men jeg har ikke angret i det hele tatt, sier Aden til Dagbladet.

Polididirektør Øystein Mæland topper Gaysirs liste over homofile menn. Utnevnelsen av Mæland i fjor vår vakte kraftig debatt, fordi han selv har fått barn ved hjelp av en surrogatmor i USA. Surrogati er ikke tillatt i Norge.

Homo-kamp Homo- og lesbetoppen er ikke en maktkåring blant homofile, understreker Gaysir-redaksjonen. Kandidatene er vurdert ut fra hvem som har vist "evne, vilje og mot til å fremme homofiles rettigheter eller den generelle aksepten for homofili".

I fjor stakk komiker Christine Koht og Ap-politiker Håkon Haugli av med seieren i hver sin kategori.

Tre på topp Her er Gaysir-redaksjonens hederslister for 2012:

Lesbetoppen:

1. Amal Aden er forfatter, foredragsholder, åpen lesbisk muslim og mor. Hun skriver om barn og kvinners situasjon i minoritetsmiljøer, og slo gjennom med boka "Se oss" i 2008. Aden kom til Norge i 1996 og stod fram som lesbisk i fjor.

2. Marna Eide er internasjonal rådgiver i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH). Hun har frontet arbeidet for homofiles rettigheter i afrikanske land som Uganda og Kenya.

3. Sara Mats Azmeh Rasmussen, skribent og samfunnsdebattant som ifølge Gaysir definerer seg som kulturell muslim og lesbisk transperson.

Andre kandidater: Komiker Else Kåss Furuseth, Ap-politiker Anette Trettebergstuen, Blikk-redaktør Erna Bøyum, håndballspiller Gro Hammerseng og homokampveteran Kim Friele

Homotoppen:
1. Øystein Mæland fikk toppjobben i Politidirektoratet i mai i fjor. Det ble rakst debatt om at han og ektemannen har fått to barn gjennom surrogati. Mælands valg gir støtte til homofile som ønsker barn, begrunner Gaysir-redaksjonen.

2. Bård Nylund er leder i LHH, og tidligere leder av Arbeiderpartiets homonettverk.

3. André Oktay Dahl, markert stortingspolitiker for Høyre som har engasjert seg spesielt for homofile med minoritetsbakgrunn.

Andre kandidater: Ap-politiker Håkon Haugli, AUF-leder Eskil Pedersen, skuespillerne Bjarte Hjelmeland og Geir Kvarme.

FORFATTER:
Amal Aden på Aschehougs tradisjonsrike hagefest i Oslo i 2009.
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
FORFATTER: Amal Aden på Aschehougs tradisjonsrike hagefest i Oslo i 2009. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer