Ny bok

Toppgeneral fryktet Hitler-liknende kupp

Sjefen for Joint Chiefs of Staff, Mark Milley, fryktet at daværende president, Donald Trump, skulle utløse et «Riksdags-øyeblikk» og kupp, etter valgnederlaget.

SKREMT: USAs øverste militære leder, Mark Milley (t.h.) så flere paralleller mellom USAs forrige president Donald Trump, og Adolf Hitler i Tyskland på 1930-tallet. Foto: Brendan Smialowski / AFP
SKREMT: USAs øverste militære leder, Mark Milley (t.h.) så flere paralleller mellom USAs forrige president Donald Trump, og Adolf Hitler i Tyskland på 1930-tallet. Foto: Brendan Smialowski / AFP Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): De siste ukene før Trump forlot Det hvite hus 20. januar i år, fryktet USAs øverste militære leder, general Mark Milley, hva den avtroppende presidenten kunne finne på.

I samtaler med folk rundt seg sammenliknet han Trumps retorikk med retorikken til Adolf Hitler da den tyske diktatoren kom til makta på 1930-tallet, ifølge en ny bok skrevet av to Washinton Post-journalister.

«I Alone Can Fix It: Donald J. Trump's Catastrophic Final Year», heter den kommende boka, som er skrevet av Carol Leonnig og Philip Rucker.

KLAR: USAs nåværende president, Joe Biden, tar et oppgjør med påstandene fra USAs forrige president, Donald Trump, om at valget ble stjålet fra ham. Vis mer

- Førerens evangelium

- Dette er et riksdags-øyeblikk. Dette er førerens evangelium, sa Milley til medarbeidere rundt seg, ifølge boka, skriver CNN, Washington Post og The Guardian.

Det refererer til brannen i den tyske riksdagen i 1933, som banet veien for Adolf Hitler som diktator for Nazi-Tyskland.

Siden valgnederlaget har Trump aggressivt forsøkt å hevde uten dokumentasjon at valget ble stjålet fra ham.

Ifølge boka var Milley så rystet og fryktet at daværende president Donald Trump og hans allierte ville forsøke seg på et kupp at de planla uformelt hvordan de kunne stoppe ulovligheter fra Trump, skriver CNN.

Dette skal være første gang i moderne tid at militære ledere i USA planla hvordan de kunne forhindre at militæret ble brukt på en måte de vurderte som ulovlig, skriver Washington Post.

Milley snakket om faren for kupp med både venner, politikere og militære kolleger.

HUDFLETTER TRUMP: Under lørdagens høring i riksrettssaken gjorde leder for minoriteten i Senatet, Mitch McConnell, det helt klart hva han syns om stormingen på Capitol Hill og Donald Trump. Vis mer

- Klassisk autoritær leder

- Det kan hende de prøver, men de kommer faen ikke til å lykkes. Du kan ikke gjennomføre dette uten militæret. Du kan ikke gjennomføre dette uten CIA og FBI. Vi er folket med våpnene, sa Milley til en underordnet om et mulig kuppforsøk, ifølge boka.

I dagene fram til det dødelige angrepet på Kongressen 6. januar var Milley bekymret for Trumps forsøk på å få folk til å gjøre noe.

- Milley sa til staben sin at han mente Trump forsøkte å oppildne til uro muligens med et håp om å kunne erklære unntakstilstand og sende inn militæret, skriver forfatterne.

Ifølge boka så Milley på Trump som en «klassisk autoritær leder uten noe å tape».

I ukene etter valget forsøkte også toppgeneralen å berolige dypt bekymrede folkevalgte i Kongressen.

- Alt skal bli bra. Vi kommer til å ha en fredelig maktoverføring. Vi kommer til å lande dette flyet trygt. Dette er Amerika. Det er sterkt. Institusjonene blir presset, men kommer ikke til å gå i stykker, sa Milley til dem, ifølge boka.

Fryktet atomkrig

Etter angrepet mot Kongressen 6. januar, ringte den demokratiske speakeren, Nancy Pelosi til Milley for å forsikre seg om at Trump ikke ville klare å starte en atomkrig.

ALVORLIG: Tirsdag 9. februar startet riksrettssaken mot Donald Trump, hvor demokratene startet med å vise rystende opptak fra stormingen av Kongressen. Video: AP Vis mer

- Han er farlig. Han er klin gal, sa Pelosi til Milley, ifølge boka.

- Jeg garanterer at vi har sikringer i systemet, svarte Milley.

I dagene fram mot innsettelsen av Joe Biden som USAs neste president, 20. januar, jobbet Milley hardt sammen med militæret og politiet for forsikre at det ikke kom et nytt angrep mot Kongressen.

Under seremonien for Biden satt han bak tidligere president Barack Obama og førstedame Michelle Obama. De spurte hvordan han hadde det.

- Ingen har et større smil enn meg i dag. Du kan ikke se det under munnbindet, men jeg har det, svarte Milley, ifølge boka.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer