Toppgeneral sier Afghanistan er tapt uten flere styrker

Det haster, sier øverstkommanderende i Afghanistan, general McChrystal. Men nå nøler Obama og vil først se på strategien for krigen.

FRYKTER TAP: ISAF-sjef og USAs toppgeneral i Afghanistan, Stanley McChrystal (t.h.) mener krigen i Afghanistan er tapt hvis ikke amerikanerne sender flere titusener nye soldater. Foto: Scanpix/AFP
FRYKTER TAP: ISAF-sjef og USAs toppgeneral i Afghanistan, Stanley McChrystal (t.h.) mener krigen i Afghanistan er tapt hvis ikke amerikanerne sender flere titusener nye soldater. Foto: Scanpix/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet.no): ISAF-sjef og USAs toppgeneral i Afghanistan, general Stanley A. McChrystal, spår fullt nederlag i Afghanistan hvis ikke USA og allierte sender flere styrker.

Og dette bør skje fort, skriver generalen i sin rapport til forsvarsminister Robert M. Gates. «Hvis vi ikke klarer å gjenvinne initiativet, og snur opprørernes momentum på kort sikt (neste 12 måneder) - mens afghanske styrkekapasiteter modnes - risikerer vi et resultat der det å vinne over opprørerne ikke lenger er mulig», skriver McChrystal i rapporten.Ny strategiGeneralen tegner et dystert bilde over situasjonen i landet, og mener krigføringen i landet i større grad må vris fra å bekjempe Taliban til å beskytte sivilbefolkningen. Det er denne oppgaven han trenger flere soldater til, da USAs allerede 68 000 mann ikke på langt nær strekker til for å beskytte landets 28 millioner innbyggere.

«Vår strategi kan ikke være fokusert på å vinne terreng eller ødelegge opprørsstyrker: Vårt mål må være befolkningen. I kampen om å vinne folkets støtte må alt vi gjør understøtte dette.», skriver generalen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer