Toppgeneral sier Afghanistan er tapt uten flere styrker

Det haster, sier øverstkommanderende i Afghanistan, general McChrystal. Men nå nøler Obama og vil først se på strategien for krigen.

FRYKTER TAP: ISAF-sjef og USAs toppgeneral i Afghanistan, Stanley McChrystal (t.h.) mener krigen i Afghanistan er tapt hvis ikke amerikanerne sender flere titusener nye soldater. Foto: Scanpix/AFP
FRYKTER TAP: ISAF-sjef og USAs toppgeneral i Afghanistan, Stanley McChrystal (t.h.) mener krigen i Afghanistan er tapt hvis ikke amerikanerne sender flere titusener nye soldater. Foto: Scanpix/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet.no): ISAF-sjef og USAs toppgeneral i Afghanistan, general Stanley A. McChrystal, spår fullt nederlag i Afghanistan hvis ikke USA og allierte sender flere styrker.

Og dette bør skje fort, skriver generalen i sin rapport til forsvarsminister Robert M. Gates. «Hvis vi ikke klarer å gjenvinne initiativet, og snur opprørernes momentum på kort sikt (neste 12 måneder) - mens afghanske styrkekapasiteter modnes - risikerer vi et resultat der det å vinne over opprørerne ikke lenger er mulig», skriver McChrystal i rapporten.

Ny strategi
Generalen tegner et dystert bilde over situasjonen i landet, og mener krigføringen i landet i større grad må vris fra å bekjempe Taliban til å beskytte sivilbefolkningen. Det er denne oppgaven han trenger flere soldater til, da USAs allerede 68 000 mann ikke på langt nær strekker til for å beskytte landets 28 millioner innbyggere.

«Vår strategi kan ikke være fokusert på å vinne terreng eller ødelegge opprørsstyrker: Vårt mål må være befolkningen. I kampen om å vinne folkets støtte må alt vi gjør understøtte dette.», skriver generalen.

Nærmere 30 000 av soldatene USA har i Afghanistan tilhører den internasjonale ISAF-styrken. De øvrige 41 landene som er med i ISAF står for omlag 34 000 soldater. Således er det omlag 100 000 allierte soldater i landet. Alt for lite, ifølge McChrystal og en rekke andre analyser gjort av ISAF, USA og NATO den siste tiden.

Kan ikke jage Taliban
Til nå har USA med sin operasjon «Enduring freedom» vært opptatt av såkalte Counterinsurgency (COIN) operasjoner der styrkene sveiper over landskapet på jakt etter Taliban. Men problemet har vært at Taliban dukker opp igjen så snart allierte styrker har forlatt ett område for å jakte i et nytt. Denne problematikken påpekes i McCraystals rapport, der han skriver at fremskrittet i landet hindres av to hovedtrusler: innbitte opprørere og en tillitskrise overfor landets myndigheter og koalisjonsstyrkene.

«For å vinne befolkningens støtte må vi beskytte dem fra begge disse truslene»

Derfor mener han styrkene må samarbeide nærmere med befolkningen, sørge for stabilitet, og beskytte dem mot opprørere, korrupsjon og press. Hovedlinjene i den nye strategien blir å:

• Øke oppbyggingen og samarbeidet med afghanske sikkerhetsstyrker slik at de blir større, bedre, og raskere kan ta ansvaret i operasjoner.

• Prioritere støtte til åpent og ansvarlig styre på alle nivåer i samfunnet.

• Gjenvinne initiativet og snu opprørernes momentum i de pågående operasjonene.

• Prioritere tilgjengelige ressurser på kritiske områder der sårbar sivilbefolkning er mest truet.

- 10 000 - 45 000 ekstra soldater
Hvor mange soldater McChrystal vil be om er fremdeles en hemmelighet. Rapporten henvist til over er datert 30. august og ble i dag delvis frigitt av Pentagon og ligger ute på nettsidene til Washington Post. Den inneholder ikke konkrete tall på hvor mange styrker McChrystal mener må til. Dette vil han komme tilbake til i en senere rapport.

Men eksperter New York Times har snakket med, tror generalen vil foreslå flere alternativer som i antall vil ligge på mellom 10 000 og 45 000 nye soldater.

Tross dystre spådommer mener McChrystal at det er grunn til forsiktig optimisme:

«Selv om situasjonen er alvorlig, er det fremdeles mulig å oppnå suksess.»

Obama sliter
Men lite tyder på at rapporten skaper stor entusiasme og optimisme på hjemmebane i USA. Tvert om vil den trolig fyre oppunder en stadig voksende pessimisme og engstelse knyttet til Afghanistan.

De amerikanske og allierte tapstallene har vært rekordhøye de siste månedene, og situasjonen på bakken, med Taliban på fremmarsj i nesten alle provinser, har skapt enorm fortvilelse innad i NATO.

Samtidig har stadig flere amerikanere mistet troen på at konflikten i Afghanistan kan vinnes. Flere meningsmålinger i september viser at over halvparten av den amerikanske befolkningen er motstandere av å sende flere styrker til landet. Avsløringene om omfattende valgfusk og kaos etter valget i landet styrker ikke amerikaneres tillit til at Afghanistan er på bedringens vei.

Og Obama sliter med sine egne, der stadig flere toneangivende demokrater har uttalt seg kritisk til fortsatt tilstedeværelse i landet. Da hjelper det lite at han samtidig kjemper i motvind i sitt største politiske slag for å få gjennomført tidenes helsereform i USA.

- Må avvente

I går var presidenten på en rekke morgenshow i USA der han stilte seg avventende - og skeptisk - til å øke styrkebidraget. Dette er en overraskende vending, ettersom presidenten til nå ha vært klar på å vente med slike uttalelser til McChrystals behov er oversendt og behandlet.

Obama har også vært klar på at generalen på ingen måte skal presses til å senke sitt estimat for å gjøre det mer politisk svelgbart.

- Akkurat nå er spørsmålet - det første spørsmålet - om vi gjør det riktige? Følger vi den rette strategi?, sa Obama til CNN.

Han sier at USA nå først må se på hele sin Afghanistan-strategi før han kan tillate å sende flere styrker til landet. Samtidig understreker han at beslutningen ikke vil påvirkes av den politiske situasjonen i øyeblikket.

- Hva nå enn vi bestemmer oss for, vil dette først og fremst basere seg på en strategi som trygger USA. Deretter vil vi finne ut hva som kreves av ressurser. Vi setter ikke vogna foran hesten, og tror at ved å bare sende flere soldater så komme vi automatisk til å gjøre USA tryggere, sa presidenten til CBS.

JOBBER I MOTVIND: USAs president Barack Obama sliter kraftig med å få gjennomslag for sin drøm om helsereform. Den krevende krigen i Afghanistan skaper også trøbbel. Foto: Jewel Samad/Scanpix
JOBBER I MOTVIND: USAs president Barack Obama sliter kraftig med å få gjennomslag for sin drøm om helsereform. Den krevende krigen i Afghanistan skaper også trøbbel. Foto: Jewel Samad/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer