Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Topphemmelig elitegruppe drepte Osama bin Laden

Ble beskutt av den fryktede terrorlederens menn.

DREPT: Terrorlederen Osama bin Laden ble drept natt til i dag. Arkivfoto: REUTERS/Stringer/Scanpix
DREPT: Terrorlederen Osama bin Laden ble drept natt til i dag. Arkivfoto: REUTERS/Stringer/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var det amerikanske sjøforsvarets spesialenhet kalt SEAL Team Six som gjennomførte den topphemmelige spesialoperasjonen mot den fryktede terrorlederen Osama bin Laden.

Natt til i dag lokal tid kom helikopterne ut av mørket i den pakistanske forstaden Abbottabad for å gjennomføre det viktigste antiterroroppdraget så langt. Operasjonen var så hemmelig at det bare var et fåtall utvalgte som viste om det som var i ferd med å skje, skriver nyhetsbyrået AP.

Skjøt Bin Laden i hodet Den topphemmelige gruppen  - eliten blant den eliten - skal ha vært under CIA-direktør Leon Panettas direkte kommando. Panettas folk har lenge overvåket luksusvillaen.

Mens helikopteret var på vei til å lande, ble teamet beskutt av bin Laden og tre andre menn. Mens Bin Laden ble skutt i hodet, ble en kvinne brukt som levende skjold og alle fire som skjøt mot styrkene drept i aksjonen.

Den amerikanske etterretningen oppdaget den store luksusvillaen i byen med 120 innbyggere mens de overvåket et viktig Al Qaida-medlem som de hadde jaktet på siden de fikk vite at han var så klarert og på innsiden at han trolig kunne bo sammen med Al Qaida-lederen sjøl.

Kirurgisk presisjon Under overvåkningen oppdaget etterretningsagentene flere mistenkelige ting. Blant annet de høye murene med piggtråd, høy sikkerhet, mangel på telefon- og internettlinjer og at de som bodde i villaen brente søppelet foran å sette det ut slo agentene som mistenkelig.

Til tross for at alle antiterroroppdrag vanligvis skjer i samarbeid med allierte land, var ingen orientert om denne operasjonen. Selv ikke pakistansk etterretning visste noe om den amerikanske aksjonen som skjedde bare fem mil nordøst for hovedstaden Islamabad.

29. april ble operasjonen godkjent av president Barack Obama - en operasjon som krevde kirurgisk presisjon som selv ikke de sofistikerte Predator-dronene kan levere.

SPESIALENHET: Det var en spesialenhet fra den amerikanske marinestyrken SEALS som utførte angrepet mot Bin Laden i Pakistan. Dette bildet er fra 2001 og viser et team trene fra et SH-60B Seahawk-helikopter. Foto: EPA US NAVY/Scanpix
SPESIALENHET: Det var en spesialenhet fra den amerikanske marinestyrken SEALS som utførte angrepet mot Bin Laden i Pakistan. Dette bildet er fra 2001 og viser et team trene fra et SH-60B Seahawk-helikopter. Foto: EPA US NAVY/Scanpix Vis mer

CIA-direktør Panettas konferanserom i Virginia ble gjort om til et kommandosenter, og da nyheten fra teamet i Pakistan kom i går ettermiddag lokal tid brøt det ut stor jubel, melder nyhetsbyrået AP.

Til tross for at amerikanske myndigheter hevder bare noen få utvalgte innad i Obama-administrasjonen visste om aksjonen, hevder en høytstående pakistansk etterretningsagent for ISI at de var på stedet under operasjonen, ifølge CNN.

Mange av oppdragene elitestyrken tidligere har utført er redningsaksjoner av gisler. Blant annet skal de ha hentet ut en amerikansk forretningsmann som hadde blitt fanget av væpnede menn i Afghanistan. I senere tid skal de ha vært med på den mislykkede redningsaksjonen av Linda Norgrove, som skal ha blitt drept av en granat fra britiske og amerikanske redningsfolk.

SLIK STARTET DET: Etter Al Qaidas angrep mot tvillingtårnene 11. september, startet USA jakten på de skyldige. Arkivfoto: Reuters/Sean Adair/Scanpix
SLIK STARTET DET: Etter Al Qaidas angrep mot tvillingtårnene 11. september, startet USA jakten på de skyldige. Arkivfoto: Reuters/Sean Adair/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media