Topphemmelig organisasjon opererte i Norge under krigen

Ny bok avslører hvordan 240 helter holdt tett om bragdene.

GLEMTE HELTER: I Nord-Norge var det under den andre verdenskrig bygt ut et omfattende nettverk av agenter som rapporterte jevnlig til England om den tyske aktiviteten i landsdelen. Ikke i noen deler av Norge ble de tyske hær-, fly- og flåtestyrkene bedre overvåket enn her. I en ny bok forteller Jan P. Pettersen om denne lite kjente historien.
GLEMTE HELTER: I Nord-Norge var det under den andre verdenskrig bygt ut et omfattende nettverk av agenter som rapporterte jevnlig til England om den tyske aktiviteten i landsdelen. Ikke i noen deler av Norge ble de tyske hær-, fly- og flåtestyrkene bedre overvåket enn her. I en ny bok forteller Jan P. Pettersen om denne lite kjente historien. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I 1943 besluttet det norske etterretningskontoret i Stockholm at etterretningsorganisasjonen XU måtte utvides til å også omfatte de nordlige delene av landet.

I Narvik ble de første utsendingene møtt av en fiks ferdig organisasjon som ble etablert sommeren 1940. 

- Herfra var det korte kommunikasjonsruter over til Sverige, enten ved hjelp av daglige kurerer som selv krysset grensen, eller folk på jernbanen som tok med post og overlot den til svenske kolleger, som i sin tur sørget for at den kom hurtig videre til norske myndigheter i Stockholm, forteller forfatter Jan Petter Pettersen (68).

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/måned)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer