Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Toppjobben glapp for Hilde

FNs generalsekretær Kofi Annan vraket Hilde Frafjord Johnson som ny sjef i UNDP.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): UNDP er FNs utviklingsprogram, som har som målsetning å halvere fattigdommen i verden innen 2015. Dagbladet erfarte utfallet etter samtaler med flere informerte kilder. I kveld kom bekreftelsen da FN fra New York annonserte at den nye sjefen for FNs utviklingsprogram blir den erfarne Kemal Dervis fra Tyrkia.

Dervis har tidligere vært finansminister i Tyrkia og visepresident i Verdensbanken.

Annan bestemmer

Det er Kofi Annan selv som avgjør hvem som får den prestisjetunge stillingen. UNDP er FNs største organ, og UNDP-sjefen er rangert som nummer tre i FN-systemet etter Kofi Annan og hans nestkommanderende.

Annans beslutning var allerede kommunisert til norsk UD, men ble ikke offentlig før ved 18-tida norsk tid.

Ingen i UD ønsket å kommentere saken før den offisielle kunngjøringen kom fra New York i kveld. Hilde Frafjord Johnson er for tiden på reise i Eritrea.

- Jeg vet like lite som dere, sa hun journalistene under KrFs landsmøte i Tønsberg i helga.

- Det viktigste for meg er å være et sted hvor jeg kan være aktiv i kampen mot fattigdom.

For en drøy uke siden ble hun intervjuet av en komité som har gitt Annan råd om hvem som bør få toppjobben. Fire aktuelle kandidater ble strøket av listen, og Frafjord Johnson var en av de to aktuelle kandidatene som var igjen.

Flere nordmenn i FN

Da det ble kjent at KrFs bistandsminister var aktuell for sjefsjobben, fikk statsminister Bondevik skarp kritikk for ikke å ha støttet kandidaturet godt nok fordi han fryktet at det ville svekke hans egne sjanser til internasjonal toppjobb hvis en nordmann allerede var høyt i systemet. Etter kritikken stilte regjeringen seg tydelig bak Frafjord Johnsen og har drevet kampanje for kandidaturet hennes.

Tre nordmenn er allerede høyt oppe i FN-systemet: Jan Egeland er sjef for humanitære saker, Terje Rød-Larsen er spesialutsending til Syria og Libanon og Geir O. Pedersen er ansvarlig for Asia i FN.

LES OGSÅ:
• Tror Hilde får jobben

TAPTE:</B> Hilde Frafjord Johnson får ikke sjefsjobben i UNDP.
VANT: Kemal Dervis fra Tyrkia.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!