Toppjurister slakter regjeringsforslag: - Plutselig kan du få brev i posten om at det er fattet vedtak mot deg

- Hele prosessen er i prinsippet hemmelig, sier jusprofessor. 

FÅR KRITIKK: Justis- og beredskapsdepartementet, ledet av statsråd Per-Willy Amundsen, vil gjøre endringer i statsborgerloven. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Justis- og beredskapsdepartementet, ledet av statsråd Per-Willy Amundsen, vil gjøre endringer i statsborgerloven. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Jeg oppfatter det som politisk sleipt, og det er ikke i tråd med norske rettsstatlige verdier, sier jusprofessor ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo, Benedikte Høgberg, til Dagbladet.

- Jeg er enig i Høgbergs kritikk. Dette forslaget er ikke i samsvar med norske verdier, sier Mads Andenæs, professor ved Institutt for privattrett ved UiO.

Uttalelsene kommer i forbindelse med et lovforslag fra Justis- og beredskapsdepartementet, som ble sendt på høring i februar. Høgberg skrev i 2015 en NOU som har vært med på å legge grunnlaget for departementets forslag til endringer.

Endringene går ut på å opprette § 26a og §26b under dagens § 26 i statsborgerloven. I tillegg foreslås endringer i saksbehandling dersom en ny § 26b skulle bli vedtatt.

Paragrafene, både i dagens statsborgerlov og i forslaget, omhandler norske myndigheters mulighet til å tilbakekalle statsborgerskap.

Departementet skal selv ta avgjørelsen

I dag kan man frata statsborgerskap ved to tilfeller: Dersom personen ikke har løst seg fra et annet statsborgerskap når det norske tildeles, og dersom statsborgerskapet er bygget på uriktige opplysninger som er gitt mot bedre vitende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer