Toppkamp denne helga

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne helga holder Høyre sitt landsmøte på Plaza hotell i Oslo. Et steinkast fra hotellet åpner også LO sin kongress i Folkets Hus. De to organisasjonene utgjør norsk politikks skarpeste motsetninger, og helga vil bære preg av nettopp det. Mens Høyre er opptatt av enkeltindividet, er LO opptatt av fellesskapet. Mens Høyre vil ha skattelettelser, vil LO først og fremst ha en god offentlig sektor. Mens Høyre er opptatt av næringslivets rammevilkår og muligheter, vil LO først og fremst verne om bedriftenes ansatte, deres rettigheter og kår som arbeidstakere. Mens Høyre snakker om brukerne av ulike tjenester, vil LO formodentlig snakke om borgerne, de eldre, hjelpetrengende, elevene, pasientene, kommunenes ansatte og innbyggere.

Retorikken vil samsvare med organisasjonenes respektive holdninger og samfunnssyn. Også kraftuttrykk og karakteristikker som de vil bruke om hverandre. Høyre er i Folkets Hus synonymt med markedsliberalisme. LO vil på Plaza være symbolet på det bakstreverske og umoderne. Begge vil beskylde hverandre for å inngå i farlige allianser. Høyre fordi det mottar gaver fra rike enkeltpersoner og næringsliv. LO fordi organisasjonen gir gaver til Ap og SV og slik kjøper seg innflytelse i det politiske liv.

Også i form og kultur representerer de to organisasjonene to verdener. I Høyre flotter man seg med sin eksklusivitet, sitt vidd, sin høye økonomiske og kulturelle kapital. I LO går det sport i å være mest mulig alminnelig, mest mulig proletarisk i sine uttrykksmåter og markere avstand til de fine.

Helga blir derfor en forsmak på valgkampen. Den har dramaets stramme rammer i tid og rom. Konfliktlinjene vil først og fremst gå mellom Plaza og Folkets Hus. Interne konflikter blir det mindre av. Høyre har på samme måte som de andre partiene som har avviklet landsmøter behov for å stå samlet utad. LO har også som ambisjon at Kongressen skal være mobiliserende foran valgkampen. Politisk interesserte kan se fram til et toppmøte mellom hovedmotstanderne i eliteserien. Om det ikke er så spennende som Rosenborg - Vålerenga, så er det desto viktigere.