DØMT: Den tidligere topplederen er nå dømt til fire og et halvt år. Ett år ble gjort imidlertid betinget. Han er dømt for seksuell omgang av ulikt omfang med 11 gutter og ei jente i alderen 13 til 18 år.
DØMT: Den tidligere topplederen er nå dømt til fire og et halvt år. Ett år ble gjort imidlertid betinget. Han er dømt for seksuell omgang av ulikt omfang med 11 gutter og ei jente i alderen 13 til 18 år.Vis mer

Toppleder dømt for kjøp av guttesex

Overgrep seg mot 12 barn og ungdommer. Den yngste var 13 år. 52-åring kjøpte sex av sju av ofrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Borgarting lagmannsrett skriver at 52-åringen synes å ha vært helt blottet for forståelse av den fare for psykisk og fysisk skade han utsatte ofrene for.

— Flere av ofrene har hatt problemer i ettertid. Han har kynisk utnyttet dem, konstaterer dommerne.

I Oslo tingrett i mars ble 52- åringen dømt til fengsel i fire år. Ett år ble gjort betinget. Topplederen anket. Det straffet seg. I lagmannsretten påsto aktor, politiadvokat Cecilie Gulnes, fengsel i fire år.

Lagmannsretten satte altså opp straffen, og dømte 52-åringen til fengsel i fire og et halvt år. Ett år ble gjort imidlertid betinget.

Sexdebut
52-åringen kom i kontakt med barn på nettsteder. Domfelte utga seg for å være yngre enn han var. Overgrepene pågikk fra 1997 til 2005.

I det vesentligste var det gutter han kontaktet.

Overgrepene har i det vesentligste bestått i samleier. For flere av barna var dette deres seksuelle debut. Lagmannsretten trekker fram at saken gjelder en rekke tilfeller av seksuell omgang med ungdom under 18 år.

— Unge mennesker kan lett la seg friste av «lettjente» penger uten tanke på konsekvensene. Det kan imidlertid i ettertid være sterkt belastende å leve med bevisstheten om at en har solgt seg selv for penger eller annet vederlag.

Vurderer anke
Det er derfor viktig å verne ungdom mot dette, heter det. I skjerpende retning trekker dommerne fram at 52-åringen hadde samleie, uten vederlag, med en gutt på bare 13 år. Forsvarer Heidi Ysen sier til Dagbladet at hun er overrasket over at lagmannsretten har satt opp straffen.

— Jeg mener at straffen fra tingretten i utgangspunktet var streng. Klienten har tilstått. Det skal vektlegges særlig i sedelighetssaker av hensyn til ofrene. Ett år betinget synes jeg er for lite i den forbindelse. Vi vurderer å anke til Høyesterett over straffeutmålingen, sier Ysen.

OFFER: En nå 20 år gammel mann fra Trondheim solgte seg til mannen som er dømt for å ha kjøpt sex av unge gutter, og for flere overgrep mot barn under 16 år.
Foto: BJØRN LANGSEM
OFFER: En nå 20 år gammel mann fra Trondheim solgte seg til mannen som er dømt for å ha kjøpt sex av unge gutter, og for flere overgrep mot barn under 16 år. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer