Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Toppleder svindel-dømt

Enron-sjef kan være nestemann ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere topplederen i WorldCom, Bernard Ebbers (63), ble i går funnet skyldig i å ha stått bak en 11 milliarders regnskapssvindel.

Uregelmessighetene i WorldComs regnskaper åpenbarte seg i juni 2002. Nyheten ga telefongiganten en plass blant andre selskaper rammet av regnskapsskandaler, deriblant Tyco International, Global Crossing, Adelphia Communications og Enron, skriver CNN.

Innrømmelsen av WorldsComs regnskapsrot førte selskapet inn i konkurs i juli 2002, og stilte dermed den falne energigiganten Enron i skyggen. WorldComs konkurs var den største i amerikansk historie.

Mindre enn to uker etter WorldCom skandalen underskrev George W. Bush en av historiens strengeste lover mot bedriftsvindel. Den innebærer blant annet at bedriftsledere kan bli holdt ansvarlig for uregelmessigheter.

Flere toppledere i firmaer rammet av regnskapskandaler venter på få opp rettssakene sine, og tidligere styreleder i Enron, Kenneth Lay, har spesielt god grunn til å være nervøs etter Ebbers\' dom. Både Lay og Ebbers har hevdet at de ikke visste om svindelen som foregikk, og begge møter tidligere økonomi-ledere i firmaene, som vitner mot de tidligere topplederne. Saken mot Lay kommer opp i retten tidlig neste år.

Påtalemyndigheten i New York tok ut tiltale mot Ebbers i Mars i fjor. Den mente å kunne bevise at Ebbers stod bak svindelen, som startet i 2000. Svindelen skal ha startet samtidig som selskaper begynte å kutte i telekomtjenester og utstyr. I følge påtalemyndigheten skal Ebbers ha tillatt svindelen, for med det å beskytte sin personlige formue. Den bestod hovedsaklig av WorldCom-aksjer. I tillegg hadde topplederen lånt 400 millioner dollar av selskapet.

Ebbers ble dømt i alle de ni tiltalepunktene, som blant annet gikk ut på verdipapirsvindel og sammensvergelse. Han risikerer opp til 85 år i fengsel, men det er sannsynlig at han vil få kortere dom. Likevel påpeker eksperter, i følge CNN, at Ebbers kan bli sittende i fengsel livet ut. Straffeutmålingen er satt til 13. juni. Ebbers advokat har allerede sagt at Ebbers vil anke dommen.

Saken regnes som en av de viktigste i de amerikanske myndighetenes kamp mot bedriftsvindel.

I 2004 reiste WorldCom seg fra konkursen. Denne gangen med et penere regnskap og nytt navn: MCI.

Svindel-dømt: Bernard Ebbers sammen med ektefellen Kristie utenfor retten på Manhattan.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!