Toppleder tatt etter sex-turné

Mann tiltalt i sak som avdekker et stort omfang av ungdomsprostitusjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Han betalte meg til sammen 2000 kroner.

20-åringen vrir seg litt i sofaen og legger hendene i fanget. Han var bare 16 år da han på et hotellrom i Trondheim hadde sex med en eldre mann han traff via Internett.

– Det er klart jeg angrer på at jeg møtte ham ansikt til ansikt. Han var kontrollerende og ekkel. Etterpå satte han penger inn på kontoen min, sier han.

100 på liste

Det er slutten av mai 2004. Et sted på Østlandet er en tidligere toppleder engasjert av det private helsevesenet. Mannen er et kjent ansikt i en annen del av næringslivet og innenfor idretten.

Samtidig, i Oslo, tar ei ung jente kontakt med advokatfirmaet Elden. Jenta vil anmelde den tidligere topplederen for overgrep.

– Anmeldelsen ble starten på denne svært omfattende saken. Det ble gjort beslag hos mistenkte som førte til et vanskelig og omfattende arbeid med å identifisere mulige fornærmede. Vi tok kontakt med 16 politidistrikt og anmodet om avhør av en rekke personer, sier politiadvokat Cecilie Gulnes ved Oslo politidistrikt.

Etter å ha gått gjennom telefon og datamaskin til den tidligere topplederen, satt politiet igjen med ei liste på nærmere 100 unge gutter og jenter han hadde hatt kontakt med. Politiet fryktet en sedelighetssak av enorme dimensjoner, der rundt 40 unge kunne ha blitt misbrukt.

Etter over tre års etterforskning, er mannen i 50-åra nå tiltalt for åtte tilfeller av seksuell omgang med barn under 16 år. Han er også tiltalt for sju ganger å ha kjøpt sex av personer under 18 år. I 13 av tilfellene dreier det seg om unge gutter. Ifølge tiltalen skal mannen ha reist landet rundt for å møte guttene. Tiltalen omhandler forhold fra 1997 til 2005.

– Saken har åpnet øynene våre. Det var faktisk overraskende at slik ungdomsprostitusjon var så utbredt. Vi mener vi har avdekket et enormt nettverk av unge mennesker som er utnyttet av tiltalte. Dette er en viktig sak, fordi den viser oss at ungdomsprostitusjon er et større problem enn vi var klar over, sier politiadvokat Cecilie Gulnes.

Mannen i 50-åra har, ifølge forsvarer Vegard Aaløkken, erkjent straffskyld for å ha kjøpt sex, men han nekter for å ha hatt seksuell omgang med mindreårige. Den tidligere topplederen hevder han trodde guttene var eldre.

Møttes på Gaysir

– Er det økonomisk interesse i dette?

Spørsmålet ble stilt til unge gutter som den tiltalte mannen i 50-åra møtte på nettet. Ifølge politiet kommuniserte han med flere unge gutter på nettstedet Gaysir.

– Jeg husker godt at han stilte meg det spørsmålet, altså om jeg ville ha betaling. Han ga uttrykk for at han hadde mange penger.

20-åringen forsøker å huske tilbake til hva som skjedde i begynnelsen av november 2003 i Trondheim. Den tidligere topplederen er tiltalt for å ha kjøpt sex av den da 16 år gamle gutten. Han er også tiltalt for gjentatte ganger å ha tilbudt betaling for sex med gutten.

– Vi møttes på homonettstedet Gaysir. Han opererte med kallenavn på nettstedet, og i profilen skrev han at han søkte unge gutter. På forhånd hadde vi også avtalt betaling, 1500 kroner, sier 20-åringen.

Fra arbeidsgivers konto

– Han prøvde å nærme seg meg mange ganger, men jeg fikk kalde føtter. Jeg synes han var ekkel. Det var første gangen jeg møtte noen fra nettet ansikt til ansikt. Men til slutt hadde vi sex på hotellrommet. Jeg følte meg voldtatt, sier 20-åringen.

Ifølge etterforskningen hadde mannen lagret 20-åringens mobiltelefonnummer, men ikke med fullt navn.

– Jeg anmeldte ham aldri, og jeg hadde bestemt meg for å glemme hele saken. Men plutselig en dag – ett år etterpå – ringte politiet. De hadde til slutt klart å oppspore meg, sier han.

Pengene ble overført til 20-åringens konto like etter møtet i Trondheim. Ifølge 20-åringen og politiet betalte den tiltalte med arbeidsgiverens penger.

– Jeg kan bekrefte at det er gjort undersøkelser tilknyttet om han har betalt fornærmede med penger fra arbeidsgivers konto. Vi har avdekket at to fornærmede har fått betaling over denne kontoen, sier politiadvokat Cecilie Gulnes.

Mannen i 50-åra har i mange år vært engasjert i idrett, også med barn og unge. Politiet har undersøkt om han også kan ha kommet i kontakt med guttene i idrettsmiljøet.

– Jeg kan bekrefte at et moment i etterforskningen har vært hans engasjement i idretten. Men hovedsakelig har han kommet i kontakt med personene via nettet eller telefon, sier politiadvokat Gulnes, som karakteriserer dette som en typisk «grooming»-sak. Det vil si at overgriperen innynder seg hos offeret for å skape følelsesmessig avhengighet og kontroll – og deretter misbruker barnet seksuelt. «Grooming» er blitt forbudt i Norge.

– Kan han ha hatt seksuell omgang med flere?

– Det kan ikke utelukkes. Det finnes personer i sakskomplekset som vi ikke har klart å identifisere, så her er det mulighet for at flere kan ha blitt utsatt. Tiltalte har også forklart seg om flere forhold, men de fornærmede benekter det. Disse tilfellene er ikke tatt med i tiltalen. Han kan selvfølgelig i tillegg også ha brukt andre metoder vi ikke kjenner til, svarer politiadvokaten.

Rettssak i februar

20-åringen som fikk betaling for sex, snakker med lav stemme. Han sitter rolig i hjørnet av sofaen. Blikket flakker litt. Han tar opp tiltalen og leser punkt for punkt.

– Saken er jo veldig omfattende, men jeg mener politiet har brukt for lang tid til å etterforske saken, Jeg tror ikke han får en så streng straff som han burde ha hatt. Jeg er redd for at han har misbrukt flere enn de som er omhandlet i tiltalen, sier 20-åringen, og tar på seg jakka.

Vi går ut i desemberkulda. Rettssaken mot den tidligere topplederen starter i Oslo tingrett i februar neste år.

– Hvordan det blir å vitne? 20-åringen gjentar spørsmålet for seg selv.

– Det tror jeg skal gå greit. Min metode for å komme gjennom dette, har vært å få det til å forsvinne. Men hadde det bare vært meg som hadde blitt utsatt, så hadde nok dette aldri litt oppdaget. Jeg har vært opptatt av å glemme hele saken.

Han har ødelagt liv

Advokatfirmaet Elden representerer to av de den tiltalte mannen skal ha hatt sex med.

– Da en av de vi representerer anmeldte forholdet for over tre år siden, visste vi ikke noe om omfanget. Det er klart saken – og den lange etterforskningstiden – har vært en stor belastning, sier 20-åringens bistandsadvokat, Monica Nygaard.

Advokat Heidi Bache-Wiig representerer en gutt som var 15 år, da tiltalte fire ganger skal ha hatt seksuell omgang med den mindreårige.

– Misbruket gikk sterkt innpå ham. Saken har et skremmende omfang. Denne mannen har ødelagt livet til mange unge gutter, sier Bache-Wiig.

Advokat Gunhild Lærum representerer en gutt som bare var 14 år da tiltalte skal ha kjøpt sex, ifølge tiltalen.

–  Han er glad for at det nå er tatt ut tiltale i saken. Den lange ventetiden har vært en ekstra belastning, sier hun.

Avhørt åtte ganger

Advokat Vegard Aaløkken forsvarer den tiltalte mannen i 50-åra. Forsvareren opplyser at tiltalte ikke ønsker å snakke med Dagbladet. Advokaten ønsker heller ikke å kommentere detaljer i saken.

– Min klient har opplevd etterforskningen som belastende. Han er arrestert to ganger – en gang på arbeidsplassen – og politiet har brukt altfor lang tid. Det er svært beklagelig, både av hensyn til mistenkte og de fornærmede, at politiet har brukt mer enn tre år for å få saken opp for domstolene, sier Aaløkken. Han opplyser at hans klient har svart på alt det politiet har spurt om.

– Han har vært inne til avhør åtte ganger i denne saken, sier Aaløkken.

– Han må stoppes

Den 20 år gamle mannen som møtte tiltalte i Trondheim, mener nettstedet Gaysir er et mekka for «slike som ham».

– Det er et greit sted å være hvis du er voksen og vet hva du gjør. Men hvis du er en ung, nysgjerrig homofil, kan du bli utnyttet slik mange har blitt i denne saken. Forholdene på nettstedet er blitt bedre, men det er stadig tilførsel av unge gutter og jenter – og det er ingen kontroll med hvordan spesielt eldre opptrer overfor dem, sier 20-åringen.

– Hva tenker du i dag om at du fikk betalt for å ha sex med ham?

– Jeg vet ikke helt. Jeg har som sagt prøvd å glemme alt, legge dette bak meg. Jeg tenker ikke så mye på ham i dag. Han falt meg etter hvert inn som en ganske stakkarslig person, en som er ganske forstyrret. Det er klart slike opplevelser som er beskrevet i tiltalen, kan være svært ødeleggende for unge homofile. Det er veldig viktig at han nå blir stoppet. Han har utnyttet sårbare personer.

FIKK BETALING: Han var bare 16 år dan han fikk betaling for å ha sex med en eldre mann, som nå er tiltalt for seksuell omgang med barn under 16 år og for å ha kjøpt sex av personer under 18 år.
TILTALT: Den tidligere topplederen må møte i retten i februar.