Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Topplederne signerer felles erklæring om Ukraina

Støtter Ukrainas «uavhengighet og territorielle integritet».

SAMLET: Russlands president Vladimir Putin, Frankrikes president François Hollande, Tysklands statsminister Angela Merkel og Ukrainas president Petro Porosjenko var i dag samlet i Minsk i Hviterussland for å meisle ut en våpenhvile for Øst-Ukraina. Foto: Mykola Lazarenko / Reuters / NTB scanpix
SAMLET: Russlands president Vladimir Putin, Frankrikes president François Hollande, Tysklands statsminister Angela Merkel og Ukrainas president Petro Porosjenko var i dag samlet i Minsk i Hviterussland for å meisle ut en våpenhvile for Øst-Ukraina. Foto: Mykola Lazarenko / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lederne i Frankrike, Tyskland, Ukraina og Russland skal være enige om en felles erklæring der de støtter Ukrainas «uavhengighet og territorielle integritet».

Opplysningene stammer fra en kilde i den ukrainske delegasjonen, melder NTB.

Samlet i Minsk Frankrikes president François Hollande, Tysklands statsminister Angela Merkel, Ukrainas president Petro Porosjenko og Russlands president Vladimir Putin er i dag i den hviterussiske hovedstaden Minsk for å meisle ut en våpenhvile for Øst-Ukraina.

Til nå har over 5300 mennesker mistet livet i den ti måneder lange konflikten mellom ukrainske styrker og pro-russiske opprørere, ifølge FN. Halvannen million er drevet på flukt.

Nå skal den såkalte kontaktgruppa for Ukraina, som inkluderer russiske og ukrainske myndigheter samt Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), forberede et separat dokument hvor de skal forplikte seg til våpenhvileavtalen som ble signert i september i fjor, ifølge kilden i den ukrainske delegasjonen.

Ifølge Russlands kanal 1 som er den russiske statskanalen, skal utenriksminister Sergej Lavrov ha sagt at samtalene i Minsk går «bedre enn supert».

- Dette er høy-oktan diplomati, der de fire lederne har hatt stor fallhøyde, men ennå er ingen ting konkret kommet ut av forhandlingene, bortsett fra det selvfølgelige, en erklæring om Ukrainas selvstendighet og territoriell integritet, sier Dagbladets Morten Strand, som følger det diplomatiske dramaet på TV fra Russland.

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov sier videre at en avtale ikke vil bil underskrevet i kveld, men kanskje imorgen.

- En rekke problemer Hollande og Merkel har den siste tida jobbet hardt for å få til enighet om en våpenhvile som kan bidra til en slutt på kampene. I forrige uke hadde de samtaler med Vladimir Putin i Moskva. Da ble det klart at partene skulle møtes i Minsk i dag.

Men det hersket lenge usikkerhet om hvorvidt den russiske presidenten kom til å delta i dagens samtaler.

- En rekke problemer er fortsatt uløst, men det er svært sannsynlig at møtet gjennomføres som planlagt. Disse forhandlingene er siste sjanse, sa Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius til radiostasjonen France Inter i dag tidlig.

Håndhilste kort Ifølge sjefen for USAs landstyrker i Europa, den amerikanske generalløytnanten Ben Hodges, har Russland flere tusen soldater ved Ukrainas grense. Hodges hevder også at russiske soldater er direkte involvert i kamper i Øst-Ukraina.

Russland nekter imidlertid for at landet er direkte involvert i krigen.

Da Putin møtte den ukrainske presidenten i forkant av møtet, som begynte klokka 18.00, håndhilste de kort.

Minst fem drept i dag Mens topplederne møtes, pågår krigføringen i Øst-Ukraina for fullt.

Minst fem personer skal ha blitt drept i kamper i byen Donetsk i dag, mens 19 ukrainske soldater mistet livet i går, ifølge BBC.

I forkant av samtalene, sa den ukrainske presidenten Petro Porosjenko at situasjonen står i fare for å komme «ut av kontroll» dersom det ikke blir inngått en våpenhvile.

NUPIs seniorforsker Jakub M. Godzimirski viser til at vilje til fred er helt avgjørende for å lykkes i Minsk.

- Det er et viktig møte, men veldig mange er skeptiske til om dette vil resultere i en slags varig slutt på den blodigste fasen av denne krigen. Men jeg pleier å si at en dårlig fredsavtale er bedre enn en god krig, sier han til NTB.

HARDE KAMPER: Pro-russiske opprørere holder seg for ørene mens de avfyrer en rakett mot ukrainske styrker utenfor landsbyen Sanzharivka i Øst-Ukraina. Foto: Maximilian Clarke / AP Photo / NTB scanpix
HARDE KAMPER: Pro-russiske opprørere holder seg for ørene mens de avfyrer en rakett mot ukrainske styrker utenfor landsbyen Sanzharivka i Øst-Ukraina. Foto: Maximilian Clarke / AP Photo / NTB scanpix Vis mer