Toppmann i al-Qaida tatt

En av verdens mest ettersøkte terrorister er pågrepet i Pakistan, meldte de fjernsynskanalene ABC og CNN natt til lørdag. Ramzi Binalshibh skal være en av hovedmennene bak angrepet 11. september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også:

Skulle vært kaprer

Amerikanske regjeringskilder sier Binalshibh er utlevert til USA, men det er ikke kjent hvor han blir holdt. Han er jemenittisk statsborger, men oppholdt seg lenge i Tyskland der han bodde sammen med flykapreren Mohammad Atta.

Mohammad Atta satt bak spakene i ett av de to flyene som styrtet i World Trade Center i New York 11. september i fjor. Ramzi Binalshibh skal ha spilt en hovedrolle i planleggingen av angrepene mot World Trade Center og Pentagon i Washington.

Pakistansk politi lokaliserte Binalshibh etter å ha mottatt informasjon fra amerikansk etterretning, som hadde sporet et samtale på satellittelefon.

Arrestordre

Tyske myndigheter sendte etter terrortragedien i USA ut internasjonal arrestordre på Binalshibh. De mener han var anfører for de til sammen 19 terroristene som kapret fire fly i USA 11. september i fjor, til tross for at han ikke selv deltok i kapringene.

Sist torsdag sendte fjernsynsstasjonen al-Jazeera i Qatar et intervju der Binalshibh på vegne av terrornettverket al-Qaida tok på seg skylden for fjorårets angrep. Han sa samtidig at gruppen også sto bak flere andre blodige terroraksjoner.

Blant disse var bombeaksjonene mot USAs ambassader i Nairobi i Kenya og Dar-es-Salaam i Tanzania i august 1998, der til sammen 224 mennesker mistet livet og rundt 5.000 ble såret. Binalshibh hevdet dessuten at toppterroristen Osama bin Laden og al-Qaida sto bak angrepet mot et amerikansk krigsskip i Jemen i år 2000, der 17 marinegaster omkom.

Ville ikke bekrefte

Pakistans president Pervez Musharraf kunne eller ville natt til lørdag ikke bekrefte at Ramzi Binalshibh virkelig er arrestert. Musharraf bekreftet ifølge CNN at to menn ble drept og ti andre, blant dem «en viktig person», ble pågrepet under en politioperasjon i et boligområde i Pakistans største by Karachi sist onsdag.

Fra amerikansk hold forelå det lørdag morgen ingen kommentar til meldingene om at Binalshibh skal være pågrepet. Men ifølge nyhetsbyrået DPA vet amerikanerne godt hvem Binalshibh er, og de skal lenge ha vært på utkikk etter ham.

NTB-AFP-DPA

«Den tyvende kapreren»: Etter 11. september har Binalshibh vært blant de mest ettersøkte terroristene.