Toppmøte-fiasko

De norske delegatene på WTO-toppmøtet i Seattle beskriver konferansen som en fiasko og «verre enn verst». Viseadministrerende direktør i NHO, Kristin Clemet, mener Norge må ta sin del av skylda for det skandaløse utfallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konferansen som skulle gi organiseringen av verdenshandelen en ny giv, endte med total fiasko og rasende ministrer og delegater fra 133 land. USA og president Bill Clinton måtte finne seg i å motta flengende kritikk for måten konferansen ble organisert på.

Trenger idealisme

- Konferansen ble en fiasko, men det skyldes ikke bare USAs dårlige organisering. Spesielt den rike delen av verden må ta sin del av skylda, og der er ikke Norge bedre enn USA og EU, sier Kristin Clemet, en av NHOs representanter i Seattle. Hun begrunner dette med at Norge, i likhet med USA og EU, kjemper for sine defensive nasjonale interesser. - Norge vil selge fisken sin, men vil samtidig beskytte landbruket. Dette er et dobbeltspill, som u-landene har fryktet hele tida. Vi må være villige til å både gi og ta, og det trengs også en god porsjon idealisme, mener Clemet.

Dumt av Clinton

Samarbeidsklimaet på WTO-konferansen ble ytterligere forverret av at president Clinton truet deltakerlandene med sanksjoner hvis de ikke oppfylte grunnleggende arbeidstakerrettigheter. - Det var dumt av Clinton å si dette, og LO og EU hadde ikke snakket om slike sanksjoner på forhånd, sier Gerd-Liv Valla, nestleder i LO. Hun deltok på WTO-konferansen og beskriver forholdene som kaotiske: - Jeg deltok på et møte som utviklet seg «verre enn verst». Vi brukte mye av tida til å diskutere prosedyrer, og det minnet meg om tidligere tiders dagsordendebatter, sier LO-nestlederen.

Glede i Bondelaget

Men ikke alle er like oppgitte over fiasko-konferansen i Seattle. I Norges Bondelag jubler man: - Jeg ble både glad og lettet da jeg hørte at forhandlingene hadde brutt sammen. Det foreløpige forhandlingsresultatet for landbruket var fryktelig dårlig, sier Kristin Værdal, leder i Norges Bondelag. - Slik WTO fungerer i dag, er det en udemokratisk organisasjon. Alt foregår på de store aktørenes premisser, sier Værdal.