Toppmøte i juni

At Russlands president Vladimir Putin og USAs president George W. Bush møtes allerede i juni, oppfattes som vilje til raskere tilnærming etter en kald start.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begge parter sa før utenriksminister Igor Ivanovs besøk til Washington fredag og lørdag at det er ønskelig med et møte tidligere enn det som var planlagt under G8-møtet i Italia i juli. Bush er 12.til16. juni på sin første Europa-turne for å besøke Sverige, Belgia, Polen og Spania, og fredag ble det klart at partene er blitt enige om at de to møtes i Slovenia på slutten av turneen.

- Jo raskere våre ledere møtes, jo tidligere vil de være i stand til å utveksle synspunkter på sentrale verdensproblemer, sa Ivanov før avreise til Washington hvor han skulle møte USAs utenriksminister Colin Powell, sikkerhetsrådgiver og russlandsekspert, Condoleezza Rice, og president Bush selv.

Han beskrev de første møtene som konstruktive.

Kritikk

Allerede under valgkampen kritiserte Bush Clinton for å ha et altfor vennlig og varmt forholdt til Russland, og han brukte de første ukene på å markere avstand til Russland. Han møtte raskt i ukene som fulgte flere verdensledere, men noe møte med Putin sto ikke på programmet. Clinton møtte Putin fire ganger det siste året av sin presidenttid.

Forholdet mellom den tidligere supermakten og den eneste nåværende, har derfor vært mer enn anstrengt i den korte tiden Bush har vært president. Putin har på sin side har brukt tiden til å pleie forholdet til Europa i stedet.

I februar ble forholdet ytterligere presset, da FBI arresterte sin egen agent Robert Hanssen, mistenkt for spionasje for Russland gjennom ti år. I god gammel kald-krig-stil utviste USA 50 russiske diplomater kort tid etter, og Russland svarte med samme mynt. Bush har kritisert Russlands samarbeid med Iran om atomteknologi og våpen, men har foreløpig ikke sagt hvordan han vil reagere på dette.

I neste uke får alle medlemmene i Sikkerhetsrådet overrakt det britisk-amerikanske forslaget om såkalte smarte sanksjoner mot Irak. Men Russland, som er et av de fem faste medlemmene i Sikkerhetsrådet, er svært kritisk og mener det er mange ubesvarte spørsmål i forslaget.

Rakettbekymring

Fortsatt er det Bushs rakettskjoldplaner som bekymrer Russland mest, men fordi flere europeiske land nå ser ut til å ville samarbeide med Bush om rakettplanene, er også Russland på gli. Ifølge forsvarseksperter Reuters har snakket med er et poengløst å fortsette den anstrengende ordkrigen rundt rakettskjoldet siden planene fortsatt er vage og det er usikkert om de i det hele tatt vil bli en realitet. Dersom planen lykkes har Russland valget mellom å stå utenfor eller bli med og få noen av sine egne sikkerhetshensyn ivaretatt.

Møtet i Paris i forrige måned mellom USAs utenriksminister Colin Powell og Ivanov, samt at amerikanske utsendinger dro til Moskva for å snakke om rakettskjoldet på vegne av Bush, blir i tillegg til møtet denne helga i Washington, regnet som store fremskritt.

- Dialogen om disse sakene har allerede startet med amerikanske representanter, sa Ivanov fredag. Han gjorde det klart at han vil be om informasjon om rakettskjoldet, som Bush har sagt han vil utvikle uten samtykke fra Russland og Kina.