Toppmøte i Midtøsten

Palestinernes president Yasser Arafat vil møte Israels statsminister Ehud Barak i et toppmøte for stoppe volden i Midtøsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fns generalsekretær Kofi Annan diplomatiske arbeid for å få til et toppmøte, lyktes i dag. Yasser Arafat ringte Annan i formiddag og bekreftet at han vil delta på et toppmøte med Israels statsminister Ehud Barak. Senere bekreftet Barak det han tidligere har sagt, at han vil møte palestinernes president hvis Arafat vil.

De to partene skal ikke ha stilt noen krav for å møte hverandre.

- Det var opprinnelig noen forutsetninger, men etter å diskutert disse frafalt partene alle krav for å møte hverandre, sier Kofi Annan til CNN.

Men Arafats planleggingsminister hevder at Arafat gikk med på et møte med Barak etter at han fikk vite at israelerne hadde gitt tillatelse til å frakte mat og medisiner inn til de palestinske områdene. Dette skriver nyhetsbyrået Associated Press.

Annan er optimist

Annan er optimistisk før toppmøtet. Han har oppfordret de to partene om å stoppe volden frem mot møtet, men det er så langt ikke kommet noen offisiell våpenhvile. Annan sa til CNN at han håpet og forventet at partene ville frastå fra vold før og under møtet.

- Jeg er optimistisk før møtet. Fred skapes mellom fiender, ikke venner, sier Annan.

Første prøve hvordan palestinerne vil reagere på nyheten om toppmøte vil skje senere i dag. Da vil palestinerne begrave en av sine drepte.

Clinton deltar

- Møtet kan kanskje holdes allerede mandag i Sharm el-Sheikh, Egypt. Det er opp til partene, Egypts president Hosni Mubarak, Bill Clinton og FN og jobbe ut detaljene, sa Generalsekretær Kofi Annan til CNN.

Annan er nå på vei til Egypt for å ha møter med Mubarak.

President Bill Clinton skal delta på toppmøtet, i følge det hvite hus. Jordan, Spania og Frankrike er interessert i å delta, skriver NTB. Frankrike har for tiden formannskapet i EU.

Diplomatiets lange natt

Det har i hele natt vært lange diplomatiske samtaler i Midtøsten. Utenriksminister Torbjørn Jagland har fungert som budbringer mellom Arafat og Israels regjering. Jaglands venn, FNs visegeneralsekretær Terje Rød-Larsen har jobbet tett sammen men Annan for å få til et toppmøte.

I formiddag lyktes de. Arafat og Barak vil delta på toppmøte.

<B>FRED:</B> To isralere demonstrerer for fred mellom partene.
TOPPMØTE:</B> Yasser Arafat ringte i formiddag og fortalte Kofi Annan han vil delta på et toppmøte med Ehud Barak.