Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Toppmøte jakter på terrorpengene

WASHINGTON (Dagbladet): - Vi har verktøyet og kan slå tilbake mot terroristene, sier spesialrådgiver Rune Grundekjøn i Kredittilsynet. Han er på toppmøtet i Washington, der målet er å stanse terroristorganisasjonenes pengestrøm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er 240 eksperter fra landene tilknyttet OECDs komité for bekjempelse av hvitvasking av penger som nå konsentrerer oppmerksomheten om terrororganisasjonenes skjulte millioner i verdens finanssystem. Sikkerheten rundt møtet er formidabel.

Handlingsplanen som legges fram, vil blant annet kreve ytterligere innsyn i banker og finansinstitusjoner, slik at skjulte formuer, svarte penger og finansiering av terrorhandlinger kan strupes tidlig.

Etter angrepene

Washington-møtet ble innkalt etter terrorangrepene 11. september. Norge deltar med en delegasjon på tre, fra Finansdepartementet, fra Økokrim og spesialrådgiver Grundekjøn fra Kredittilsynet.

Med seg til møtet har de en provisorisk anordning vedtatt i statsråd fordi Stortinget ikke var samlet. Den skjerpede lovgivningen er en internasjonal hastesak. I Norge pålegger den nye loven som Stortinget må sanksjonere i løpet av 2002, bankene meldeplikt til Økokrim av alle mistenkelige transaksjoner.

- Det kan gi opp til 15 års fengsel å gi finansiell bistand til terrorhandlinger, sier Grundekjøn.

Bankene inn

I paragraf 4 heter det at «dersom en finansinstitusjon har mistanke om at en transaksjon har tilknytning til handlinger som nevnt i paragraf 1 (terror) eller paragraf 2 (finansiell støtte), skal institusjonen av eget tiltak oversende opplysninger om alle forhold som kan tyde på en slik overtredelse» til Økokrim.

- Stikkprøver viser at bankene tar dette svært alvorlig og følger opp, sier Grundekjøn.

I 1999 kom forløperen til denne skjerpede forordningen. Den ble gitt i form av en instruks som fikk tilnavnet «Taliban-forskriften» og var en oppfølging av Sikkerhetsrådets sanksjonsvedtak mot regimet i Afghanistan. En navneliste over Talibans ledende mullaer og ledere fra al-Qaida står på ei liste FNs sikkerhetsråd har satt opp. Alle transaksjoner med tilknytning til noen av navnene skal fryses og varsles straks de oppdages.

- I fjor kom det 890 meldinger til Økokrim etter denne forskriften, sier Grundekjøn, som venter økt samarbeid fra finansinstitusjonene etter Washington-møtet.

Hele Norges coronakart