Toppmøte mellom NATO og Jugoslavia innen 24 timer

Militære ledere i NATO og Jugoslavia jobber på spreng for å forberede seg til et fredstoppmøte i løpet av det nærmeste døgnet. Alle er klar over at Milosevic kan lure verden igjen, slik han har gjort før.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Diplomater i Brussel opplyser at jugoslaviske militære ledere allerede fredag morgen tok kontakt med NATOs militære hovedkvarter i Mons for å diskutere iverksettingen av fredsplanen.

- Heldigvis har de beholdt vårt telefon- og faksnummer, sa en NATO-diplomat, og la til at det allerede hadde vært en rekke telefonsamtaler etter at de første kontaktene ble tatt torsdag kveld.

NATO gjennomførte bomberaid mot jugoslaviske mål også natt til fredag, men de var mindre intense enn tidligere. NATO kan stoppe bombingen straks den serbiske tilbaketrekkingen tar til, sa NATOs visegeneralsekretær Klaus Kleiber i et tv-intervju fredag morgen.

Russlands president Boris Jeltsin oppfordrer NATO til umiddelbart å stoppe bombingen. Han kom med oppfordringen i en telefonsamtale med Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder fedag morgen, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Tilbaketrekking

Avtalen som Jugoslavias president Slobodan Milosevic akspterte torsdag krever total tilbaketrekking av alle serbiske styrker fra Kosovo, utplassering av en internasjonal fredsstyrke, at flyktningene får vende tilbake samt etablering av en midlertidig adminsitrasjon.

NATOs råd, med representanter fra alle 18 medlemsland, skulle møtes senere fredag for å diskutere detaljene i planen. De vil lage en «militær avtale» om serbisk tilbaketrekking og utplassering av en internasjonal styrke, som så må undertegnes av militære ledere fra NATO og Jugoslavia. En slik undertegning vil trolig finne sted i løpet av helgen, ifølge diplomatiske kilder.

FN-resolusjon «nesten klar»

Fredsplanen krever også en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd, som gir klarsignal for utplassering av en fredsstyrke. Representanter for G8-landene - de sju mektigste vestlige landene samt Russland - arbeidet natt til fredag med et utkast til FN-resolusjon, og er så godt som ferdig, opplyste Tysklands utenriksminister Joschka Fischer fredag morgen. Tyskland har for tiden formannskapet både i G8 og i EU.

Den tyske utenriksministeren understreket at det internasjonale samfunn må være svært påpasselig med detaljene i iverksettingen av fredsplanen. Milosevic har gang på gang lurt det internasjonale samfunnet, sa han.

(NTB-Reuters-AFP)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer