Toppmøte utsatt av toppfotball

PARIS (Dagbladet): Det var ikke lett å få avholdt EU-toppmøte i Sevilla i går. Tony Blair utsatte møtet, og Gerhard Schröder stakk fra møtet - for å se VM-fotball.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tony Blair og den britiske delegasjonen fikk utsatt åpningen av toppmøtet og satt på hotellet og så England bli banket av Brasil. Seinere på dagen stakk Gerhard Schröder og hans stab av fra møterommet for å se Tyskland sikre seieren over USA.

Dermed fikk toppmøtet i Sevilla en noe kaotisk start. Tony Blair var «knust» og desorientert, mens Gerhard Schröder jublet og gratulerte sine spillere. Og det skal bli vanskelig for Spanias statsminister José Marma Aznar å samle tankene om ulovlig immigrasjon når Spania i dag spiller mot Sør-Korea.

Ellers skulle det handle om ulovlig immigrasjon.

Ikke sanksjoner

Som en forsonende gest tonet Spania kraftig ned sitt forslag om sanksjoner mot fattige land som ikke forhindrer sine innbyggere fra å prøve lykken i EU-land eller nekter å ta dem tilbake hvis de blir tatt. Dette skulle sammen med tiltak som økt grensekontroll, felles grensepoliti og en harmonisering av lovgivingene vedtas i Sevilla.

Flere EU-land ville ikke høre snakk om sanksjoner, særlig Frankrike og Sverige. President Chirac sa at man må (hjelpe framfor å straffe.

Brennhett

Det nye spanske forslaget er ifølge en spansk diplomat bare for å komme til enighet, og endrer ikke tekstens filosofi. Immigrasjonsspørsmålet er plutselig blitt brennhett etter at ekstreme høyrepartier hadde så stor suksess i valg i flere EU-land. En av mest aktive på området er Tony Blair, som nekter å ta imot flere flyktninger fra Sangatte i Frankrike.

Problemet Norge som Schengen-land.

Hvis Spanias forslag blir vedtatt vil EU/Schengen bli som en festning, med de fleste sluser lukket tett igjen.