- Toppmøtet ble en suksess

- Barak viste vilje til å komme palestinerne i møte , sier utenriksminister Knut Vollebæk etter å ha vinket farvel til president Yassir Arafat og statsminister Ehud Barak i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter to intense dager og netter med møter og forhandlinger dro hovedpersonene fra Norge i går kveld. Vollebæk mener det viktigste resultatet etter Oslo er fornyet tillit mellom partene, men understreker at det også var framgang i konkrete spørsmål.

Ingen løfter

- Utvidelsen av de israelske bosettingene var det viktigste emnet partene drøftet under sitt møte natt til tirsdag. Palestinerne var fornøyde med Baraks reaksjon og hans vilje til å se alvorlig på spørsmålet, sier Vollebæk.

Barak kom ikke med noen løfter om å stanse de pågående utvidelsene av israelske bosettinger på okkupert land, men signaliserte ifølge flere kilder at spørsmålet ikke skulle stå i veien for videre forhandlinger.

Palestinerne gjorde det tidlig klart at nybyggerstriden er et hinder for fredsprosessen.

Ifølge internasjonal rett er de israelske bosettingene på Vestbredden og Gaza ulovlige. Omkring 120 000 israelere bor på okkupert land, og Israel legger beslag på mesteparten av ressursene i området.

Vollebæk trekker også fram USAs engasjement.

Aktiv Clinton

- USAs og president Bill Clintons vilje til å følge opp sitt engasjement er en viktig årsak til at møtene i Oslo ble så vellykkede, sier han.

Den palestinske forhandleren Nabil Shaat peker på at USA har klargjort sin rolle i Oslo-prosessen. Etter undertegnelsen av Wye-memorandumet uttrykte USA overfor Israel at de ikke ville blande seg direkte inn i innholdet i prosessen.

- Her i Oslo har Clinton demonstrert at USA vil følge avtalene som er inngått og se til at de blir gjennomført. Dette er palestinerne godt fornøyde med, sier Vollebæk.