Toppmøtet: Putin og Obama skal snakke sammen for første gang på to år

Obama innledet med kritikk av Russlands Syria-støtte.

 TOPPMØTE:  Barack Obama møter Vladimir Putin for første gang på mer enn to år. Foto: AP Photo/Andrew Harnik
TOPPMØTE: Barack Obama møter Vladimir Putin for første gang på mer enn to år. Foto: AP Photo/Andrew HarnikVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag ettermiddag møtes verdens ledere til generalforsamling i FN.

I sentrum for begivenhetene står USAs president Barack Obama og Russlands president Vladimir Putin, som snakker sammen for første gang på to år.

Det kanskje viktigste punktet på agendaen er Syria-konflikten og Putins støtte til president Bashar al-Assad.

Det er også ventet at USA ønsker å diskutere situasjonen i Ukraina, men Kreml har antydet at dette ikke vil bli prioritert.

Obama først ut Fra talerstolen i FNs hovedforsamling tok USAs president Barack Obama et oppgjør med dem som mener at Bashar al-Assad bør bli sittende med makten i Syria.

- Enkelte i denne forsamlingen mener at idealene i FN-charteret er uoppnåelige. De har argumentert for reglene forut for denne organisasjonen, for at makt er et nullsumsspill og at vi kan skape ro i samfunnet med bruk av makt, sa Obama i sin tale mandag.

- Med en slik logikk må vi støtte en tyrann som Assad som slipper tønnebomber over barn, bare fordi alternativet er verre, fortsatte den amerikanske presidenten.

Russland har varslet at de vil samarbeide med Assad-regimet i Syria, Irak og Iran for å bekjempe ekstremistgruppen IS.

- Vi kan ikke returnere til de gamle måtene å gjøre ting på, sa Obama.

Den amerikanske presidenten understreket imidlertid at USA ikke vil være med på en løsning som lar Assad-regimet fortsette i makten.

- Vi kan ikke gå tilbake til situasjonen slik den var før krigen. Vi må huske på hva som førte til denne tragedien: At diktatoren Bashar al-Assad reagerte på fredelige protester med vold og drap, sa Obama fra talerstolen under generaldebatten i FNs hovedforsamling mandag.

- Assad kan ikke pasifisere en befolkning som har blitt brutalisert av flere år med vilkårlig bombing og drap av sivile, fortsatte han, og la vekt på at et maktskifte i Syria er nødvendig for å få bukt med opprørsgruppen IS.

Putin går på talerstolen kl 17:45.

Dagbladet kommer tilbake med mer.