Toppmøtet uten resultater

Toppmøtet om fredsprosessen i Midtøsten endte i morges uten resultater. Israel gikk ikke med på å trekke seg tilbake fra Vestbredden, som tidligere lovet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først forlot palestinernes president Yasser Arafat møtet med USAs president Bill Clinton og Israels statsminister Benjamin Netanyahu uten kommentarer. Deretter erklærte en amerikansk talsmann at toppmøtet var over.

Møtet mellom de tre partene hadde da bare vart i ca. to timer, og det ble raskt tolket at møtet måtte ha vært mislykket. Målet med møtet var blant annet å få Israel med på trekke seg tilbake fra Vestbredden som lovet.

Ifølge israelsk fjernsyn gikk ikke Israel med på dette. Israel nektet også å endre sin politikk i spørsmålet om løslatelse av palestinske fanger.

President Clinton sa i en kommentar etter møtet at israelerne og palestinerne var blitt enige om nye skritt for å bringe fredsprosessen videre, men han unnlot å svare på om Israel vil oppfylle løftene om tilbaketrekking.

- Jeg har oppnådd det jeg kom hit for å oppnå, sa Clinton, og la til at det gjenstår å finne fram til praktiske løsninger.

Clinton sa at partene var blitt enige om å opprette en uformell kanal for å takle det vanskelige spørsmålet om løslatelse av palestinske fanger.

Mandag fjernet palestinerne en av hindringene for framgang i fredsarbeidet da de strøk paragrafen i PLO-charteret som krever utslettelse av staten Israel. Det var derfor knyttet visse forventninger til det nye toppmøtet, selv om Israel svarte på palestinernes gest med å kreve nye innrømmelser.

Israel har hittil nektet å trekke seg tilbake fra Vestbredden, slik partene ble enige om i Wye-avtalen tidligere i høst - blant annet på grunn av den anti-israelske paragrafen i PLO-charteret. Men mandag satte Netanyahu fram nye krav før han vil gå med på tilbaketrekningen.

Blant annet krever Israel at palestinerne ikke skal gå til et ensidig skritt å erklære en palestinsk stat i mai neste år, slik Arafat truer med.

(NTB-AFP-Reuters)