PESSIMIST: Den nobelprisvinnende økonomen  Paul Krugman ser dystert på verdens økonomiske framtid. Foto: REUTERS/Chip East
PESSIMIST: Den nobelprisvinnende økonomen Paul Krugman ser dystert på verdens økonomiske framtid. Foto: REUTERS/Chip EastVis mer

Toppøkonomer frykter ny og verre finanskrise

- Vi er i tidlig stadium av en ny depresjon, sier nobelprisvinner Paul Krugman.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Verden kan være på vei mot en ny økonomisk krise, og den kan bli langt verre enn finanskrisen, frykter toppøkonomer.

Det er de store kuttene i offentlige utgifter som mange regjeringer i Vesten nå gjennomfører, som bekymrer økonomene. De frykter at det vil føre til redusert produksjon og etterspørsel i ei tid hvor privat sektor ikke er sterk nok til å kunne redde verden fra en ny økonomisk nedtur.

Det er slett ikke sikkert at fallende offentlig etterspørsel vil bli erstattet av privat etterspørsel, mener økonomiekspert Martin Wolf i avisa Financial Times.

- Den konvensjonelle visdom er at en sterk og koordinert strukturell sammentrekning med fokus på offentlige utgifter vil fremme veksten av tusener av private blomster. Jeg håper det er sant, men jeg tviler på det, sier Wolf.

Ifølge den amerikanske økonomen Paul Krugman står verden i verste fall foran en langvarig depresjon som vil føre til massearbeidsløshet.

- Jeg frykter nå at vi er i det tidlige stadiet av den tredje depresjonen, sier han.

De to første depresjonene var på slutten av 1800-tallet og i 1930-årene.

- Økonomisk ansvarlighet er viktig på lengre sikt, men nedskjæringer midt i en depresjon, som forverrer denne depresjonen og baner vei for deflasjon, er selvdestruktivt, mener Krugman. (NTB)

En gruppe økonomer frykter verden står foran en langvarig depresjon som vil føre til massearbeidsløshet. Foto: REUTERS / Toby Melville / SCANPIX