DØDE PÅ SYKEHUS: Ann Clwyds mann døde av lungebetennelse mens han lå her på universitetssykehuset i Cardiff. Foto: Wikimedia Commons
DØDE PÅ SYKEHUS: Ann Clwyds mann døde av lungebetennelse mens han lå her på universitetssykehuset i Cardiff. Foto: Wikimedia CommonsVis mer

Toppolitiker hevder pleierne lot mannen dø:- Ville brenne ned sykehuset

Ann Clwyd brast i gråt fra talerstolen, og raser mot sykehuset etter mannens død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det respekterte britiske parlamentsmedlemmet mistet mannen Owen Roberts for seks uker siden. Hun forteller om tragedien i et sterkt intervju med Daily Mail.

Roberts var led av multippel sklerose, da han ble innlagt på universitetssykehuset i Cardiff i Wales. Mens han var innlagt fikk 73-åringen lungebetennelse - og kona mener det er pleierne og legenes feil.

Ann Clwyd sier i intervjuet at hun formodet at sykehuset ville ta godt hånd om mannen. Men slik gikk det ikke.

Brast i gråt Den respekterte politikeren tok denne uka opp den tragiske hendelsen i Underhuset i det britiske parlamentet. Der stilte hun statsminister David Cameron til veggs over regjeringens helsepolitikk.

Clwyd, som brast i gråt mens hun hadde ordet, ville ifølge Daily Telegraph ha et svar på hva regjeringen vil gjøre med sykepleiere som ikke klarer å utvise medlidenhet i jobben sin.

Helseminister Jeremy Hunt hadde selv erkjent at dette var et problem i et innlegg like før Clwyd fikk ordet, der han sa at nivået på den daglige pleien var et av helsevesenet NHS' største problemer, og at man i enkelte tilfeller kunne si at sykehuspersonell utviser en «normalisering av ondskap».

Den sterke historien kommer bare uker etter at britiske helsemyndigheter offentliggjorde en svært stygg statistikk: I 2011 døde 43 pasienter av sult, og 111 av tørste, mens de var innlagt ved britiske sykehus, ifølge Daily Telegraph

Sinne - Jeg husker ikke hva som hendte akkurat etter at Owen døde, alt ble så diffust for meg, men jeg husker sinnet mitt. Owen døde ikke av MS. Han døde av lungebetennelse, som han pådro seg på sykehuset, og av mangel på pleie og omsorg, raser Ann Clwyd.

- Jeg er fortsatt sint, og sinnet blir bare kraftigere. På et punkt følte jeg at jeg ville brenne ned hele sykehuset, sier politikeren - som først ble valgt inn i parlamentet i 1984.

- Jeg vet at folk vil sette seg ned og si at dette aldri skal skje igjen. Men vi vet alle at det vil det. Igjen og igjen, sier hun.

OPPRØRT: Ann Clwyd. Foto: Aberdare Blog / Wikimedia Commons
OPPRØRT: Ann Clwyd. Foto: Aberdare Blog / Wikimedia Commons Vis mer

- Owen var høy - 1,88 - og han døde klemt og skvist inn i senga si som en hane i bur. Han hadde en oksygenmaske som ikke passet, som skar inn i haka hans. Da jeg spurte om en maske som passet bedre, svarte de: «Vel, vi tror ikke det».

Sviktet - Nesten alle forespørsler jeg rettet ble ignorert. Leppene hans var veldig tørre, jeg kunne ikke skjønne hvorfor de ikke fuktet dem, sier Clwyd til Daily Mail.

- Jeg så en sykepleier i korridoren, og spurte henne hvorfor mannen min ikke fikk ligge på intensiven. Hun svarte bare at «mange har det verre enn ham». Jeg hadde allerede spurt en annen sykepleier om det hadde vært noen lege innom. Hun sa: «nei, men vi vet hva vi driver med», hevder Clwyd.

Adam Cairns, sjef for helseforetakene Cardiff og Vale, og ansvarlig for universitetssykehuset i Cardiff, sier til Daily Mail at han gjerne vil møte Ann Clwyd.

- Jeg vil kondolere fru Clwyd etter hennes manns bortgang, og opplevelsene hennes opprører meg. Dessverre har hun ikke ønsket å møte oss så langt, så hun kunne hjulpet oss å etterforske dette, sier helsedirektøren.

ERKJENNER PROBLEM: Helseminister Jeremy Hunt. Foto: AFP/NTB Scanpix
ERKJENNER PROBLEM: Helseminister Jeremy Hunt. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer