KORRUPSJONSTILTALT: Den brasilianske toppolitikeren Eduardo Cunha er blitt tiltalt for korrusjon. Foto: AFP PHOTO/EVARISTO SA
KORRUPSJONSTILTALT: Den brasilianske toppolitikeren Eduardo Cunha er blitt tiltalt for korrusjon. Foto: AFP PHOTO/EVARISTO SAVis mer

Toppolitiker i Brasil tiltalt for korrupsjon

Presidenten i den brasilianske kongressens annetkammer, Eduardo Cunha, tiltales for korrupsjon, har høyesterett bestemt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han skal ha mottatt bestikkelser for kontrakter som ble gitt til to boreskip som ble leaset av oljeselskapet Petrobas.

Den enstemmige høyesterettsavgjørelsen er et tilbakeslag for Cunha, som er en politisk rival til presidenten Dilma Rousseff. Ifølge tiltalen har han tatt imot over 40 millioner kroner i bestikkelser for å tilrettelegge for kontraheringen av de to skipene. Kontrakten har en verdi på over 8 milliarder kroner.

Cunha, som avviser anklagene, etterforskes også av den brasilianske kongressens etikkomité for påstander om at han har løyet til kongressen om hvorvidt han hadde bankkontoer i Sveits.

I desember besluttet kongressen å innlede etterforskningen etter at politiet hadde raidet boligen til Cunha som ledd i etterforskningen av den enorme korrupsjonsskandalen i det statlige oljeselskapet Petrobras.

Cunha beskrives som en kløpper i å gjøre avtaler på bakrommet. Han tilhører partiet PMDB, som er i en anstrengt allianse med Rousseffs arbeiderparti. Samtidig har han gått ut og gjort seg selv til sentrum for en ant-Rousseff-bevegelse.

I fjor tok han initiativ til en prosess som hadde som mål å stille presidenten for riksrett for påståtte brudd på lovene som regulerer statsfinansene. Hans fall kan dermed hjelpe Rousseff, som også beskyldes for juks i forbindelse med valgkampfinansiering i 2014.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram