TAPTE: En av de viktigste lederne i Det republikanske partiet i USA, Eric Cantor, er overraskende blitt slått av en utfordrer fra Tea Party-bevegelsen i et av partiets nominasjonsvalg. Foto: AP Photo/Steve Helber/NTB Scanpix
TAPTE: En av de viktigste lederne i Det republikanske partiet i USA, Eric Cantor, er overraskende blitt slått av en utfordrer fra Tea Party-bevegelsen i et av partiets nominasjonsvalg. Foto: AP Photo/Steve Helber/NTB ScanpixVis mer

Toppolitikeren brukte over 30 millioner i valgkampen. Så tapte han for Tea Party-utfordreren

Politisk jordskjelv i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av de viktigste lederne i Det republikanske partiet i USA, Eric Cantor, er overraskende blitt slått av en utfordrer fra Tea Party-bevegelsen i et av partiets nominasjonsvalg, melder NTB. Cantor er i dag Republikanernes flertallsleder i Representantenes hus.

Dermed blir den politiske nykomlingen David Brat, som støttes av den sterkt høyreorienterte Tea Party-bevegelsen, en av Republikanernes kandidater i delstaten Virgina i mellomvalget til høsten.

Brukte over 30 millioner Det var lite som tilsa at dette skulle skje - alle meningsmålinger viste at Cantor ville vinne nominasjonsvalget.

I tillegg var det Cantor som utvilsomt hadde størst økonomisk muskler - han brukte over fem millioner dollar på valgkampen (ca. 30 millioner kroner), ifølge Daily Beast. Til sammenlikning brukte Brat 122 000 dollar (ca. 730 000 kroner).

Men da nesten alle stemmene var talt opp, hadde storfavoritten bare 44 prosents oppslutning, mens Brat lå an til å få 56 prosent.

- Jeg vet det er mange som er lange i maska nå. Det er skuffende, ja. Me jeg tror på dette landet. Jeg tror det finnes en mulighet rundt neste hjørne for oss alle.

Nederlaget i nominasjonsvalget beskrives som et sjokk som ryster ledelsen i partiet. Ifølge avisa New York Times er Cantors tap i nominasjonsvalget et av de mest sjokkartede noensinne.

«Ikke konservativ nok» Brat har kritisert Cantor for ikke å være konservativ nok, for å godta heving av maksgrensen for USAs statsgjeld og for å være ettergivende i innvandringspolitikken.

Samarbeidet mellom Republikanerne og Demokratene i Kongressen har vært svært vanskelig de siste årene, og Cantors tap kan gjøre samarbeidsklimaet enda dårligere, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Årsaken er at andre republikanere kan bli redde for å lide samme skjebne hvis de ikke framstår som tilstrekkelig høyreorienterte.