Topprådgiver slutter etter «nazi-tale»

Ungarns statsminister Victor Orbans betrodde rådgiver Zsuzsa Hegedus slutter etter at Orban snakket om «blanding av raser» i en tale i helga.

Topprådgiver slutter etter «nazi-tale»
Publisert

I over 20 år har Zsuzsa Hegedus kjent Ungarns statsminister Victor Orban. De siste åra har hun vært en del av den høyrepopulistiske statsministerens innerste sirkel og mest betrodde rådgivere.

Nå er hun ferdig, skriver BBC.

Bakgrunnen for avgjørelsen er en tale Orban holdt i Romania i helga, hvor han advarte mot å «blande raser». Orban selv hevder at han er feilsitert og at mediene har tatt ting ut av kontekst.

Han sa at europere burde stå fritt til å blande seg med andre, men at ved å få barn med ikke-europeere, så skaper man en «blandingsrase-verden», skriver BBC.

- Vi er villige til å blandes med hverandre, men vi vil ikke bli folk av blandet rase, sa Orban i talen, ifølge den britiske kringkasteren.

Det er det mange som har reagert på, inkluder Hegedus.

- Jeg skjønner ikke hvordan du ikke la merke til at den talen består av rene nazi-utsagn som er Joseph Goebbels verdig, skrev Hegedus i oppsigelsesbrevet sitt.

Orbans talsmann Zoltan Kovacs har i etterkant sagt at han mener mediene «hyperventilerer om et par harde linjer om innvandring og assimilering». Orban skriver selv i et brev at Hegedus, av alle, burde vite at hans regjering har nulltolereanse for rasisme og antisemittisme.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer