Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Toppsjefen nekter å vitne

Toppsjefen i det konkursrammede og skandaleombruste energiselskapet Enron nekter å møte i senatshøringene i dag. Han mener han er forhåndsdømt, og høringene er avlyst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag var det meningen at sjefen selv, Kenneth Lay, skulle møte i Senatets handelskomite for å forklare seg om skandalekonkursen i Enron. Det kommer han ikke til å gjøre. Lays advokat har bedt ham om ikke å møte opp.

Bakgrunnen er en internrapport som er laget av styremedlemmer i Enron. Rapporten hevder at toppsjefene gjorde fundamentale feil, og i tillegg tjente flerfoldige millioner dollar på uærlig vis.

Enron gikk over i historien som den største konkursen i USAs historie, og over 20 000 mennesker mistet både jobb og pensjonsfond i konkursen. Samtidig tjente toppsjefene over 10 milliarder norske kroner på opsjonsinnløsinger mens aksjekursen var på topp. Internrapporten i kjølvannet av konkursen har satt sinnene i kok hos flere av senatorene og kongressmedlemene i Washington som mener toppene i selskapet må ha visst om konsernets finansielle situasjon.

- Ken Lay måtte utvilsomt ha visst at dette var et gigantisk pyramidespill.... De bygget en pyramide på et gammelt offentlig gode, og det var åpenbar bedragersk aktivitet i årevis. Etter min mening måtte han ha visst om det, sa senator Peter Fitzgerald til NBCs Today Show.

- Det er nesten en kultur av institusjonell korrupsjon, hevdet senator Byron Dorgan overfor Meet the Press.

- Gjorde de virkelig feil? I så fall burde kanskje noen få svi for det. Jeg tror vi kommer til å finne ut at de gjorde feil, sa kongressmann Billy Tauzin. Tauzin leder forøvrig en av etterforskningskomiteene i kongressen.

Lay og hans advokater reagerer altså på det de mener er forhåndsdømming av ham, og vil ikke lenger vitne for etterforskningen. Samtidig avviser han alle anklager om at noe kriminelt har skjedd i Enron.

- Han (Kenneth Lay) ønsker å uttrykke beklagelse for de ulemper avgjørelsen hans medfører, men han kan ikke forventes å delta i en prosess hvor konklusjonene er blitt nådd før Lay har fått en sjanse til å bli hørt, sier Lays advokat på hans vegne. Han frykter at høringen ville blitt en rettsforfølgelse av Lay, og har altså frarådet ham å møte opp. Høringen er så langt avlyst.

[email protected]

KONKLUDERT? Lays advokat mener at blant annet senator Byron Dorgan (bildet) har konkludert før den tidligere toppsjefen i Enron vitner i senatshøringene.
Hele Norges coronakart