- Toppsjefene er omgitt av løgnere

Norske toppledere lar seg forføre av overbetalte visjonskonsulenter og omgir seg med et lederskap som ikke tør å kritisere sjefen sin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dette mener en av Norges fremste eksperter på ledelse og styrearbeid, programdirektør Arne Selvik i Administrativt forskningsfond ved Norges Handelshøyskole. Selvik leder også senior executive-programmet på Solstrand der et flertall av norske toppledere har fått sin etterutdanning.

Respons

- Jeg har aldri fått så mange tilbakemeldinger fra toppledere noen gang som etter gårsdagens artikkel i Dagens Næringsliv. Alle sier at de kjenner seg igjen, sier Selvik til Dagbladet.

Selvik tok her et oppgjør med toppledernes tro på metaforer, strategimetoder og fancy visjoner:

«Toppledere gjør som andre overprivilegerte grupper. De hyller inn sine oppgaver i mystiske, uforståelige ord og vendinger... De omgir seg med hoff av pompøse, overbetalte konsulenter som tyter dem ørene fulle med trender og strategimetoder,» skriver han.

I februar presenterer Selvik resultatene av en undersøkelse han har gjort blant norske toppledere.

Visjonstøv

- Ofte blir den såkalte effekten av fusjoner spist av alt tøv om visjoner. Strategiarbeid er både en farlig og forførende aktivitet som i beste fall ikke fører til noe som helst. I verste fall er det direkte skadelig og totalt meningsløst. Som regel har konsulentene gitt dine konkurrenter samme råd, samt dine data, før du har rukket å iverksette de planene du har betalt for, sier Selvik.

Han er kritisk til at bedriftsledere betaler folk som Ingebrigt Steen Jensen dyrt for å holde foredrag om visjoner.

- Visjonshysteriet i næringslivet og offentlig sektor er sannsynligvis like fjollete og virkningsløst som overføringene av metaforer og ledererfaringer fra idretten, mener Selvik.

Steen Jensen var i går ikke tilgjengelig for å kommentere kritikken.

Selvik, som personlig kjenner mange norske toppledere, mener mange av dem omgir seg med et lederskap som preges av at alle er livredde for å fortelle sannheten om lederens arbeid og beslutningsevne.

Trygger karrieren

- Ved å holde kjeft trygger de sine egne karrierer. Skulle det gå galt, blir det jo ledig en jobb som mange av dem ønsker seg. Vi vet at mange ledere blir sinte og sure når noen snakker dem imot. De aller fleste preges av at de har dårlig tid og ønsker seg derfor ledere som kan være lojale og iverksette de beslutningene som tas, sier Selvik.

I sin undersøkelse, som vesentlig dreier seg om ledere i store norske børsnoterte selskaper, forteller ledere om at de får de mest ærlige tilbakemeldingene fra sine egne voksne barn, spesielt døtre.

- Det skyldes jo bare at disse ikke har noe å tape på å være ærlige, ja, bortsett fra arv, da.

Lukker øynene

Ifølge Selvik sitter ikke europeiske ledere for store børsnoterte selskaper mer enn ca. fire år i sjefsstolen.

- Stadig oftere ser vi at toppledere må gå fordi de har vært for opptatt med å lykkes. De er så opptatt av fortelle børs og analytikere at det går bra at de lukker øynene for at det på sikt går dårlig.

- Hva bør en leder gjøre?

- Første bud er å skape fortrolighet blant sine nærmeste. De må kreve som en betingelse fra sine ledere at de er ærlige i sin opptreden. I altfor mange selskaper skjermes topplederen og styret.

KRITISK: En av Norges fremste eksperter på ledelse og styrearbeid, programdirektør Arne Selvik i Administrativt forskningsfond ved Norges Handelshøyskole, tar et kraftig oppgjør med norske toppledere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer