KONKURRANSEDYKTIG: - Vi har vært veldig tydelige på at vi mener de statlige selskapene skal være konkurransedyktige på lønn, men ikke lønnsdrivende, sier næringsminister Trond Giske til Dagens Næringsliv. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET
KONKURRANSEDYKTIG: - Vi har vært veldig tydelige på at vi mener de statlige selskapene skal være konkurransedyktige på lønn, men ikke lønnsdrivende, sier næringsminister Trond Giske til Dagens Næringsliv. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADETVis mer

Toppsjefene i statseide selskaper dyrere i drift

Økning i godtgjørelser på gjennomsnittlig 20 prosent. Trond Giske støtter lønnsøkningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Toppsjefene i statseide selskaper fikk i toårsperioden fra 2007 til i fjor en økning i godtgjørelser på gjennomsnittlig 20 prosent.

Nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) mener lønnsøkningen er nødvendig.

- Vi har vært veldig tydelige på at vi mener de statlige selskapene skal være konkurransedyktige på lønn, men ikke lønnsdrivende, sier Giske til Dagens Næringsliv.

Det er i Nærings- og handelsdepartementets eierberetning for 2009 at tallene kommer fram. Begrepet «totale godtgjørelser» inkluderer ikke bare lønn, men også bonuser, pensjonsytelser, opsjoner og skattepliktige frynsegoder.

Det er stor variasjon mellom de forskjellige statseide selskapene, men økningen var i gjennomsnitt på 20 prosent fra 2007 til 2009.

- Vi må ha lederlønninger slik at vi kan konkurrere med privateide selskaper og tiltrekke oss de beste lederne, sier Giske.

Lønnsveksten i Norge var samlet sett på 10,3 prosent fra 2007 til 2009, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Lønnsveksten i SSBs statistikk er imidlertid ikke direkte sammenlignbar med oversikten fra Giskes departement fordi SSB ikke har tall som favner like bredt. (NTB)