PRESIDENT: Donald Trump legger ned to næringslivsråd. Til sammen fem medlemmer har trukket seg etter Trumps tale i forbindelse med demonstrasjonene i Charlottesville. Foto: Reuters / NTB Scanpix
PRESIDENT: Donald Trump legger ned to næringslivsråd. Til sammen fem medlemmer har trukket seg etter Trumps tale i forbindelse med demonstrasjonene i Charlottesville. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Toppsjefer sa opp i protest. Nå legger Trump ned to næringslivsråd

Masseflukt fra næringslivsråd etter Trumps uttalelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I stedet for å legge press på forretningsfolk i to næringslivsråd, legger han ned rådene.

- Takk til alle, skriver USAs president på Twitter.

Sju næringslivstopper har trukket seg fra gruppen som skal gi råd til Trump i næringslivsspørsmål.

TRUMP: Tirsdag kveld, under en pressekonferanse i Trump Tower, sjokkerte president Trump en hel verden da han uttalte at begge sider har skyld i de voldelige opptøyene som oppstod da høyreekstreme demonstrerte i Charlottesville i helgen. Slik introduserte CNNs TV-anker Anderson Cooper hendelsen. Video: CNN Vis mer

Richard Tumka, som er leder for AFLO-CIO: Den største hovedsammenslutningen på arbeidstakersiden i USA, trakk seg på grunn av Trumps uttalelser i forbindelse med demonstrasjonene i Charlottesville sist helg.

- Vi kan ikke sitte i et råd for en president som tolererer fordommer og hjemlig terror. Presidentens uttalelser i dag annullerer de fremtvungne kommentarene han kom med i går om Ku Klux Klan og nynazister, sa Trumka.

Også den svenske næringslivstoppen Inge Thulin har trukket seg på grunn av Trumps uttalelser om hendelsene i Charlottesville.

La skylden på begge sider

Trumka viser til en pressekonferanse Trump holdt tirsdag. Den skulle handle om infrastruktur, men det kom raskt spørsmål om helgens demonstrasjoner i Virginia. Igjen valgte Trump samme linje som på lørdag, da han ga begge sider skylden for de voldelige opptøyene. Han sa at også motdemonstrantene var veldig voldelige, og kalte dem «alt-left», med referanse til alt-right-betegnelsen, som brukes av mange om ytre høyrefløy.

Dermed gikk presidenten tilbake på mandagens uttalelse, da han etter kritikk fra hele det politiske spekteret i USA fordømte nasjonalistiske og rasistiske grupper.

Trump avviste tirsdag at han hadde ventet for lenge med å kommentere demonstrasjonene og hevdet at han hadde ventet på mer fakta, før han la til at alt fortsatt ikke er kjent om volden.

En 32 år gammel kvinne ble drept og om lag 20 ble såret da en mann med nazi-sympatier kjørte inn i en gruppe motdemonstranter i Charlottesville.

Historisk melding

Onsdag kom tidligere president Barack Obama med en historisk respons på volden som har rystet en hel nasjon.

- Ingen er født til hate en annen person på grunn av vedkommendes hudfarge, bakgrunn eller religion. Folk må lære å hate, og om de kan lære å hate, kan de bli lært opp til å elske ... For kjærlighet kommer mer naturlig til hjertet enn dets motstykke, skrev den tidligere presidenten.

Dette er den mest populære Twitter-meldingen noensinne, og har blitt likt mer enn tre millioner ganger.

Også andre presidenter har kastet seg inn i rasedebatten. Far og sønn George Bush sa i en uttalelse onsdag der de fordømmer rasehat, skriver nyhetsbyrået AFP.

(Dagbladet/NTB)