Topptraver likvidert på beite

Travhesten Lady Be Good ble regelrett likvidert på beite. Den kjente varmblodshoppa kan ha blitt drept med en armbrøst eller pil og bue.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAKADAL (Dagbladet): Klokka 10.00 søndag morgen ble travhesten funnet i en blodpøl på et jorde i Hakadal i Nittedal. Obduksjonsrapporten viser at noen har stukket eller skutt en gjenstand inn i hjertet på hesten. Lady Be Good døde momentant. Hesten kan være drept med armbrøst, pil og bue eller en annen spiss gjenstand hvor det er brukt stor kraft.

I går ettermiddag søkte politiet etter spor på jordet der varmblodshoppa ble drept.

Lady Be Good travet sitt siste løp på Forus travbane i mai. Hun satte personlig rekord. Eier Tore Steinar Hansen (67) er fortvilet. Han hadde planlagt å bruke hesten i avl.

Etterforskes

-  Jeg er pensjonist nå, og hun er den siste hesten min. Egentlig hadde jeg planlagt å bruke henne i avl. Hun gikk det siste løpet i mai, og etter det ble hun bedekket. Jeg kan ikke skjønne hvem som vil gjøre noe slikt. Dette er rett og slett et drap, og det er jo helt meningsløst å drepe en hest. Hun hadde den tredje beste tida for hopper i år. Akkurat det er jeg stolt av, sier Hansen til Dagbladet.

Politiet i Nittedal opprettet i går egen sak på hestedrapet.

-  Vi har fått en muntlig rapport fra veterinæren, og vi har på eget initiativ opprettet en sak. Det ble foretatt åstedsundersøkelser på stedet søndag kveld. Vi etterforsker en sak der en hest er påført en skade som medførte at den døde. Vitneavhørene i saken starter tirsdag morgen, sier konstituert lensmann Bjørn Bratteng ved Nittedal lensmannskontor.

FAKTA

Lady Be Good

8 år gammel varmblodshoppe.

Startet i 104 løp, og fikk 4 seire, 9 annenplasser og 9 tredjeplasser.

Sprang inn 371 019 kroner.

Satte personlig rekord i sitt siste travløp i mai i år.

Snittet opp hjertet

Lady Be Good ble obdusert ved Veterinærinstituttet i Oslo. Det ble funnet 20 liter blod inne i brystrommet til den avdøde hesten. Obduksjonsrapporten slår fast at drapsvåpenet har snittet opp hjertet til hesten.

-  Det er umulig for meg å si noe om hvem som står bak. Jeg tror det må være noen som har gjort dette i fylla, eller så kan det være noen unger som står bak. Dette er i alle fall en totalt irrasjonell handling, sier Tore S. Hansen.

-  Kan motivet være konflikter i travmiljøet?

-  Nei, jeg har ingen uvenner og ingen konflikter gående. Miljøet på for eksempel Bjerkebanen er også oversiktlig. Jeg tror ikke jeg har en eneste uvenn, sier Hansen, som forteller at varmblodshoppa ikke var forsikret.

-  Dessverre sa jeg opp forsikringen etter at hun sluttet å gå løp. Hester blir sjelden skadet når de bare går på beite, og jeg hadde ikke engang tenkt tanken at noen skulle finne på å drepe henne.

Ingen spor

Dagbladet har fått opplysninger om at det tidligere er observert ungdommer med armbrøst i nærheten av jordet der hesten ble drept. Ungdommene skal ha brukt armbrøsten til å skyte på fugler. Ifølge politiet har de foreløpig ingen konkrete spor å gå etter i jakten på motivet for å drepe premiehesten. Ola Rustad fant hesten død søndag morgen.

-  Jeg var her ved 21.00-tida lørdag, og da var alt i orden. Da jeg kom hit i 10-tida på søndag, så jeg ikke noe til henne. Jeg begynte å gå rundt, og fant henne til slutt, forteller Rustad.

FORTVILET: Eier Tore Steinar Hansen (t.h.) er fortvilet. I går var han på stedet der varmblodshoppa Lady Be Good ble drept. Ola Rustad fant hesten død.
DØDE MOMENTANT: Obduksjonsrapporten viser at en gjenstand er skutt eller stukket inn i Lady Be Goods hjerte. Hesten døde momentant.
PREMIEHEST: Lady Be Good har en god merittliste.